23948sdkhjf

Vant «Næringslivets klimapris»

Elkem Solar har vunnet Næringslivets klimapris» for 2017.
Selskapet fikk prisen av NTNU, miljøorganisasjonen Zero og NHO for sitt «banebrytende og langsiktige arbeid med utviklingen av en ny produksjonsmetode for solcellesilisium».

- Nullutslipp ikke utopisk
- Elkem Solar viser at prosessindustriens visjon om nullutslipp i 2050 ikke er utopisk, sa Kristin Skogen Lund, NHOs administrerende direktør under prisutdelingen.

«Metoden gir lavere klimagassutslipp, mindre energiforbruk og økt kostnadseffektivitet. Gjennom satsing på innovasjon, langsiktig eierskap og sterkt fokus på reduksjon i utslipp av klimagasser og energiforbruk er Elkem Solar en driver for det grønne skiftet», heter det i juryens begrunnelse for hvorfor prisen måtte gå til Elkem Solar.

Gjør solceller mer konkurransedyktige
«Høykvalitets silisium fra Elkem Solar er viktig for å gjøre solceller mer konkurransedyktige, og er et godt eksempel på at norsk prosessindustri kan være ledende i et internasjonalt marked», heter det videre i begrunnelsen for prisutdelingen.

Forbruker mindre energi

Elkem Solar har egenutviklet og industrialisert en banebrytende teknologi i produksjonen av solcellesilisium som forbruker langt mindre energi enn tradisjonelle metoder. Elkem Solar er et fellesprosjekt hvor Elkem og Guangyu International Investment Company eier halvparten hver.

Elkems solcellesilisium produseres på Fiskå i Kristiansand. Den energieffektive, metallurgiske produksjonsprosessen forbruker 75 prosent mindre energi enn tradisjonelle produksjonsteknologier og unngår klorsilan og andre silisiumgasser.

Reduserer karbonutslipp
Det gir det mest kostnadseffektive solcellesilisiumet og reduserer karbonutslipp med 75 prosent. Dessuten er teknologien mindre kapitalintensiv enn tradisjonelle teknologier og gir muligheter for integrasjon og optimalisering med resten av industrien, forklarer Elkem Solar på sine nettsider.

Den viktigste komponenten i solceller er silisium. Elkem Solars teknologi bidrar til å gjøre solcelleenergien konkurransedyktig sammenlignet med konvensjonelle energikilder ved å redusere kostnader og utslipp uten å redusere kvaliteten på sluttproduktet.

Jobber med enda en ny prosess
Elkem Solar utvikler for tiden en ny, enda mer energieffektiv prosess som vil redusere energiforbruket med ytterligere 50 prosent. Den nye prosessen vil forbruke 85–90 prosent mindre energi enn tradisjonelle produksjonsteknologier, mener Elkem Solar.

Formålet med miljøprisen er å sette søkelys på at det er næringslivet som er nøkkelen til det grønne skiftet, heter det på NHOs nettsider.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078