23948sdkhjf

Svakere enn ventet - men solid

Statoil leverer forbedrede tall, men resultatet ble ikke som forventet.
Statoil la i dag fram et justert driftsresultat før skatt på 2,35 milliarder dollar for tredje kvartal. De er noe svakere enn det som var ventet på forhånd, men dog meget solid.

Resultatet er nesten fire ganger over dét konsernet la fram etter samme periode i fjor som da vår på 636 millioner dollar. Justert driftsresultat innebærer at engangseffekter tas bort, slik at tallet er sammenlignbart og gir et bilde av nivået på selskapets resultat.

– Vi syns det er et solid resultat og slik vi hadde forventet. Vi har en god kontantstrøm, opprettholder gjeldsgraden og har fortsatt bra framdrift i effektiviseringen vår, sa konsernsjef i Statoil ASA, Eldar Sætre, da resultatet ble presentert.

– Vi får mer for mindre, er konklusjonen hans.

Produserer mer
Årsakene til oppgangen er høyere priser for både olje og gass - særlig gass, økt produksjon, mindre vedlikehold og bedre etterspørsel i markedet. Dessuten produserer selskapet mer nå enn da – opp fra 1.805 millioner fat oljeekvivalenter (foe) per dag i tredje kvartal i fjor til 2.045 millioner i år.

Det viser seg i at antatt nivå for investeringene i 2017 nå tas ned til 10 fra 11 milliarder dollar. Samtidig øker oljegiganten nivået for forventet produksjonsvekst for i år, fra 4-5 prosent ved årsskiftet til nå 6 prosent mer olje- og gassproduksjon i 2017, sammenlignet med 2016.

– Vi opprettholder imidlertid guidingen på 3 prosent produksjonsvekst fram mot 2020, sier Sætre.

Negativt på bunn
Konsernet har en omsetning på 13,53 milliarder dollar, mot 12,09 milliarder dollar i tredje kvartal i fjor. Driftsresultatet er 1,1 milliarder dollar, men resultat etter skatt er på minus 480 millioner dollar.

Ifølge E24 skyldes det blant annet at selskapet har tapt 856 millioner dollar knyttet til oljeproduksjon i Nord-Amerika, der produksjonen har vært lavere enn ventet.

– Med en oljepris under 52 dollar per fat har vi levert 3,6 milliarder dollar i fri kontantstrøm hittil i år, basert på gode bidrag fra alle forretningssegmentene. Dette har styrket vår finansielle posisjon ytterligere, mener konsernsjefen.

Gjeld på stedet hvil
Produksjonsveksten, sammenlignet med tredje kvartal i fjor, er på 15 prosent. Driftskostnadene per produsert fat olje er redusert med 11 prosent. Gjeldsgraden ligger fremdeles på 27,8 prosent, det samme som i forrige kvartal, men ned fra 35 prosent ved årsskiftet 2016/2017.

– Gjeldsgraden er god. Vi er under 28 prosent, mens oljeprisen fremdeles er rundt 50 dollar per fat. Vi er i rute med tanke på det vi la opp til og sa i februar. Kontantstrømmen dekker utgifter og skatter, understreker Sætre.

Selskapet er nå inne i siste kvartal av toårsperioden med ordningen med utbytteaksjer, der aksjonærene kan velge mellom å motta utbytte i kontanter eller nyutstedte aksjer i Statoil med en rabatt på 5 prosent i tredje kvartal.

– Vi har ingen planer om å fortsette ordningen når den perioden er over, poengterer Statoil-sjefen.

Gode utsikter framover
Konsernsjefen ser lyst på tiden framover.

– Vi har fått produksjonsøkning, med mer kapasitet og flere felt, nå sist med Gina Krogh som åpnet tirsdag. Vi opprettholder høy effektivitet og får mye ut av det vi allerede har. Fremover vil vi også ha en høyere produksjonstillatelse på gass, noe som også vil kunne bidra til høyere produksjon, mener Sætre.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078