23948sdkhjf

Leverandørindustrien har greid å snu seg

Statoil skjønte tidlig at en oljepris på 100 dollar fatet ikke var bærekraftig og var forberedt på tøffe tak. Tak som traff leverandørindustrien spesielt hardt.
Statoil-sjefen for norsk sokkel, Arne Signe Nylund, filosoferte litt rundt offshorebransjens nedgangstider under «Offshore Technology Days» i Stavanger.

Kraftige nedbemanninger

Og kom da også inn på norsk leverandørindustri som ble spesielt hardt rammet da operatørselskapene holdt kraftig igjen og oppdragene uteble. Det resulterte i en betydelig nedbemanning med mange oppsigelser.

- Som person føler jeg veldig med dem som mistet jobben, sa Nylund under PetroLive, en liten samtale-seanse under oljemessen og nevnte at også Statoil har måttet nedbemanne med 20 prosent siden 2013.

Greide å tilpasse seg
- Vi har sett en leverandørindustri som har greid å snu seg veldig fort, som har greid å tilpasse seg de nye forholdene og sett på kostnadsnivået, fortsatte Statoil-direktøren.

Det var nok på høy tid med ros til leverandørbedriftene fra denne kanten.

I denne sammenheng tok Nyland selvkritikk på vegne av Statoil.

- Vi var nok for mye opptatt av antall fat enn av kvalitet på arbeidet. Forhåpentligvis er vi nå mer forutsigbare overfor leverandørbedriftene.

Nylund håpet at kostnadene vil holde seg på dagens mer edruelige nivå slik at oljenæringen vil oppleve mindre svingninger i framtiden.

Må verne om oljeindustrien
Optimismen ser ut til å være tilbake også hos Statoil og Nylund.

- Jeg har aldri sett så mye aktivitet på norsk sokkel som nå, mente han og viste til at Statoil selv har tatt inn 42 lærlinger (av 300 totalt) det siste året.

Han trakk fram at det finnes en del stemmer som går inn for å trappe ned oljeindustrien, men mente samtidig at landet må verne om den framtiden olje- og offshoreindustrien faktisk har.

Tror på flere store funn
Statoil-sjefen understreket at han tror på flere store oljefunn på norsk sokkel (som Johan Sverdrup, red. anm.), med spennende muligheter inn mot Barentshavet slik Nylund uttrykte det.

- Ja, jeg har stor tro på framtiden, sa Statoil-mannen.

Arne Sigve Nylund kom også inn på gårsdagens snakkis, nemlig at plattformdekk som ble bygget i Asia, har kostet 75 prosent mer enn dekk bygget i Norge.

- Jeg reagerte på analysen, men må innrømme at Statoil ikke har hatt problemer med offshore-bestillinger fra Asia.


Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.25