23948sdkhjf

Konkurrerer om tekno-pris

MV Yara Birkeland, Wärtsilä og Stinray Marine Solutions konkurrerer om Norwegian Tech Award.
Prisen deles hvert år ut av Teknisk Ukeblad. Vinneren offentliggjøres og prisen deles ut på Industri Futurum på Gardermoen 20. november.

Yaras autonome containerskip
Yara og Kongsberg Maritime lanserte planene om verdens første kommersielle, elektriske og autonome containerskip i april i år. Bare fire måneder etter var design ferdig - og modelltesting i basseng i gang. Det autonome skipet «MV Yara Birkeland» skal erstatte 40.000 vogntogturer i året mellom Yaras gjødselfabrikk på Herøya ved Porsgrunn og utskipingshavnene i Brevik og Larvik.

Tidsplanen, som innebærer fullt ut autonom seilas i 2020, følges til punkt og prikke. De første autonome prøveseilasene er planlagt til første kvartal 2019, men da med fullt mannskap om bord.

Induksjonslading av ferjer

Wärtsilä og deres fem prosjektpartnere er blitt trukket fram for utviklingen av et system for induksjonslading av ferjer og andre fartøyer.

Den nesten 20 år gamle fergen Folgefonn ble bygget om til hybridferge i oktober 2014 og en batteripakke på 1.000 kilowattimer installert. I stedet for å lade batteriene ved hjelp av dieselgeneratorer, skjer det nå med induksjonslading ved kai i Jektevik.

Omtrent samtidig med at Folgefonn er i posisjon ved kai og fergelemmen går ned, begynner ladingen. Om lag 1,2 megawatt, nok strøm til å forsyne minst 200 boliger, sendes gjennom lufta, 40 til 50 centimeter fra ladeplaten på land og til ladeplaten i fergen.

Dreper lakselus med laser
Stingray Marine Solutions har utviklet teknologien som gjør det mulig å drepe lakselus raskt og effektivt med laser. Nå har selskapet solgt rundt 150 bøyer med tilhørende noder, utplassert i cirka 100 merder.

Ved hjelp av programvare kan kamerabildene lynkjapt analyseres, lus identifiseres og skytes med laser.

Maskinlæring sørger for at programmet blir mer og mer intelligent. Bruksområdet kan utvides til både lusetelling og måling av biomasse, skriver Teknisk Ukeblad.

Kriteriet for pristildelingen er at innovasjonen «skal representere en god ingeniørmessig løsning eller et gjennombrudd på et teknologisk eller samfunnsmessig problem».


Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093