23948sdkhjf

Eidsfjord Sjøfarm tenker stort

Eidsfjord Sjøfarm på Sortland har søkt om utviklingskonsesjon for å satse på lusefri produksjon i et lukket oppdrettsanlegg. 
Selskapet har søkt om 17 nye utviklingstillatelser i Nordland, hvor de skal utvikle lakseproduksjon i denne type lukket anlegg.

Beskytter laksen med ny teknologi
Planen er å ta i bruk en helt ny filtreringsteknologi for å rense vannet som pumpes inn i anlegget. Det sørger for at de beskytter laksen under tilveksten. Problemer med lus og rømming vil dermed være et ikke-tema, skriver Fiskeribladet.

Med en dimensjon på 270 x 42 meter vil anlegget synes godt godt i sjøen, men det vil likevel bruke betraktelig mindre sjøareal enn ved et ordinært anlegg, mener eierne av Eidsfjord Sjøfarm.

- Anlegget skal ligge på svai, og være flyttbart av hensyn til strøm, vind og bølger, forteller produksjonsleder Rolf-Arne Reinholdtsen til bladet.

Selskapet understreker at det kan bruke mindre plass på samme antall volum slaktefisk. Det sørger for at den årlige produksjonen kan dobles.

Flere miljøgevinster
Det er også flere miljøaspekt ved det nye gigantanlegget. All avføring fra laksen skal filtreres av avløpsvannet, og suges opp gjennom eget rørsystem og tørkes og lagres internt. Målet er dessuten å drive frem produksjon uten medikamentell lusebehandling.

Samtidig skal de benytte seg av grønn energi i hele produksjonen, enten ved bruk av strøm eller gass (LNG). Med andre ord, så er det snakk om et nullutslippsanlegg.

- Kostnadene er høyere enn for ordinære sjøanlegg, men på grunn av produksjonsvolumet er dette gjennomførbart, poengterer daglig leder Roger Simonsen.

Storanlegget er Eidsfjord Sjøfarms idé, mens Rolls Royce har utviklet design og gjort de nødvendige beregningene. Akva Group, Sterner og Askvik Aqua er partnere i prosjektet.


Fakta om Eidsfjord Sjøfarm AS
Eidsfjord Sjøfarm AS er et datterselskap i Holmøykonsernet og har 25 fast ansatte, fordelt på anlegg i seks kommuner i Nordland og Troms. Selskapet eier elleve konsesjoner for produksjon av laks/ørret.

Omsetningen til selskapet i fjor var på 846 millioner kroner, opp fra 581 millioner kroner året før. Kostnadene økte fra 428 millioner i 2015 til 460 millioner kroner i fjor. Det ga et driftsresultat på 387 millioner kroner, mot 153 millioner i 2015.

Selskapet hadde netto finansinntekter på seks millioner kroner, slik at resultatet før skatt endte på 393 millioner, ifølge Vesteraalens Avis/Andøyposten
.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078