23948sdkhjf

Varsler mer sol

Norsk metallindustri har alle forutsetninger for å øke inntektene fra det voksende solenergimarkedet, mener Erik Stensrud Marstein ved Institutt for Energiteknikk.

Vi er allerede store innen silisiumproduksjon, som utgjør 90 prosent av materialet i solcellene, påpeker forskningssjefen i et nytt intervju med Syslas podkast «Podkraft».

Han fremhever blant annet Elkem Solar i Kristiansand, som lager verdens reneste silisium, det vil si det silisiumet som medfører lavest utslipp av CO2 per kilo. Bedrifter som Norwegian Crystals i Glomfjord, Norsun og Scatec Solar, som bygger og drifter solparker i rundt om i verden, er andre eksempler på store, norske aktører innen solenergi.

Energinasjon

– Norge er en energinasjon. Vi har tilgang til relativt billig kraft, forsknings- og teknologinivået er høyt og vi har lang erfaring med å utnytte energi i metallproduksjon. I tillegg har oljeeventyret gjort at vi er vant til å tenke stort, sier Marstein om hvorfor han tror norsk næringsliv kan ta større andeler av verdens solenergiproduksjon.

Selv om prisene på solenergi har falt dramatisk tiår for tiår siden åttitallet, har norske silisiumprodusenter klart seg takket være mer effektiv teknologi og andre kostnadsbesparende tiltak.

Bedre batterier

Marstein er overbevist om at bruken solenergi bare vil øke på verdensbasis fremover. Den totale produksjonen i 2016 var på 75 GW, eller rundt to prosent av verdens energiproduksjon.

– Lagringsmulighetene for variabel energi blir stadig bedre, og at sol vil øke andelen til fem prosent i løpet av de nærmeste årene og 20–30 prosent på litt lengre sikt, tror jeg er godt innenfor rekkevidde, sier Marstein.     

 

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094