23948sdkhjf

Solcellefabrikken Norsun stanser all produksjon

Årsakaen er at markedet for solcellepanel, i Europa er satt under press. De ansatte har fått varsel om permittering ut året.

De ansatte har fått varsel om permittering ut året.

Det går fram av en pressemelding fra solcellefabrikken Norsun i Årdal.

Bakgrunnen for stans i produksjonen og permitteringsvarslene skyldes et dramatisk prisfall i Europa. Dette til tross for at bedriften for ikke lenge siden sikret seg 53 millioner euro – noe som tilsvarerer 610 millioner kroner – i midler fra innovasjonsfondet i EU.

Amerikanske importrestriksjoner

Prisfallet skal ha kommet som følge av importrestriksjoner i USA, som fører til at billige kinesiske solcellemoduler blir solgt til Europa.

Norsuns solcellefabrikk i Årdal har om lag 100 ansatte, og 12 av disse blir ikke rammet av produksjonsstansen.

– Det er en veldig beklagelug situasjon som har oppstått raskt og utenfor vår kontroll. Jeg beklager at dette igjen rammar våre hardt prøvede ansatte i Årdal, sier fabrikksjef Anders Søreng i pressemeldingen.

– Det er fleie moduler enn etterspørslel. Importrestriksjoner i USA har gjort at et stort antall kinesiske moduler har blitt re-rutet til Europa, der de blir solgt til en svært lav pris. Det gjør at våre viktigste kunder som lager moduler blir utsatt for konkurranse og må redusere sine priser. Det kan de gjøre til et visst nivå, men så taper de penger og det er ikke lønnsomt lenger. Da reduserer de produksjonen sin, og det får store konsekvenser for oss, utdyper Søreng overfor Sogn Avis.

Flere permitteringsrunder

Norsund har de siste 18 månedene vært gjennom flere runder med permitteringer.

Hovedtillitsvalgt Bodil Nordnes sier til avisa at det er "helt for jævlig for disse som har vært mye permittert de siste månedene, og så vår vi en ny runde nå".

De ansatte ble informert om avgjørelsen onsdag ettermiddag.

Kilde: Sogn Avis

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141