23948sdkhjf

Havbruk til havs er på vei

Verdens første oppdrettsanlegg til havs er snart på vei mot Norge
Ocean Farm 1 – verdens første oppdrettsanlegg til havs – er nå levert fra verftet i Kina og vil innen kort tid være på vei til Norge. Anlegget kan utgjøre de første stegene mot en ny æra innen havbruk, skriver oppdrettsselskapet SalMar i en melding.

- Ocean Farm 1 er utviklet ved hjelp av verdensledende norsk ekspertise innen fiskeoppdrett og offshore og skal brukes til å teste ut hvordan havbruk kan vokse på en bærekraftig måte, heter det i meldingen.

Etter en offisiell overlevering 3. juni i år skal Ocean Farm 1 sjøsettes i Qingdao i Kina og om kort tid sette kursen mot Norge. Når anlegget er framme i andre halvår 2017 skal det plasseres på Frohavet utenfor kysten av Trøndelag. Det er bygget som en fullskala pilot og utformet for å teste ut både biologiske og teknologiske sider ved å drive fiskeoppdrett til havs.

Selskapet bak havmerden er Ocean Farming , et selskap i SalMar-konsernet – etablert etter målsetting om å utvikle havbasert fiskeoppdrett. Ocean Farming vil gjennom utvikling og realisering av ny teknologi og gjennom operativ erfaring tilegne seg den særskilte kompetanse som kreves av denne neste generasjons form for fiskeoppdrett. Ocean Farming har mottatt tilskudd fra Innovasjon Norge i prosjektutredningsfasen.


Utviklet i Norge, bygget i Kina
Bak prosjektet står et tverrfaglig partnerskap mellom norske aktører med ekspertise innen havbruk, offshore og relevant forskning. Resultatet er en konstruksjon med de samme grunnleggende egenskaper som halvt nedsenkbare installasjoner offshore og som samtidig ivaretar laksens biologiske behov. I utviklingen av tekniske løsninger er hele driftsmodellen vurdert, og nye tilnærminger til ulike operasjoner er utviklet. Ut over etablerte byggestandarder i havbruksnæringen er regelverk og byggestandarder fra offshoreindustrien tatt i bruk. Ocean Farm 1 er bygget hos The China Shipbuilding Industry Corporation i Qingdao i Kina.

- Sluttføringen av byggeprosjektet er en viktig milepæl for SalMar, men det er nå arbeidet starter for alvor. Ocean Farm 1 er et fullskala pilotanlegg for testing, læring, forskning og utvikling. Det blir utrustet for forskningsoppgaver, med særlig fokus på biologiske forhold og fiskevelferd. Målet er å redusere miljøavtrykket, forbedre fiskevelferd og svare på bransjens arealutfordringer. Erfaringer og nye løsninger fra prosjektet kan utgjøre starten på en ny æra innen bærekraftig produksjon av sjømat, og kan potensielt tas i bruk over hele verden, skriver SalMar.

Partnere i utviklingen av Ocean Farm 1
Global Maritime: Design og systemintegrering
Kongsberg Maritime: Elektro og instrumentering for marine- og fisketekniske systemer
Mørenot Aquaculture: Nettingstruktur til skrog og trengearrangement
Malm Orstad: Drive-system for skyveskott
Emstec: Lasting-/lossearrangement for fisk
Graintec: Mottak og distribusjon av fiskefôr
Optimar Stette: Hånderting av død fisk
Pump Supply: Vaskesystem for netting
CSIC QWHI: Konstruksjon av skrog og installasjon av marine systemer
DNV GL/Noomas: 3. Parts verifikasjon og sertifisering
MARINTEK: Modelltesting og tilhørende analysearbeid
Sintef Fiskeri- og havbruk: Miljødata strømberegninger
FugroOceanor: Miljødata bølgeberegninger
Ramnäs Bruk AB: Ankerkjetting
Lankhorst Euronete S.A.: Fiberliner
Farstad Offshore: Installasjon forankringsutstyr og Havmerde
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078