23948sdkhjf

Stansefabrikken overlevde ved å flytte til utlandet

Å flytte det meste av produksjonen til Litauen sikret Stansefabrikkens framtid
Grimstad-baserte Stansefabrikken sto for ti år siden foran et vanskelig valg: skulle de fortsette produksjonen i Norge og risikere å bli utkonkurrert, eller flytte deler av produksjonen til utlandet.

Stansefabrikken valgte det siste, og gjorde som flere andre norske bedrifter og flyttet til Litauen. Etter ti år i landet ligger nå 90 prosent av produksjonen der, og selskapet angrer ikke et sekund på valget. Det skriver Invest Lithuania i en pressemelding.

- Vi ville ikke vært konkurransedyktige om vi skulle fortsatt med all produksjon i Norge. Å flytte store deler av produksjonen var helt avgjørende for at konsernet skulle vokse videre, sier Jon R. Westby, administrerende direktør i Stansefabrikken.

Norge satser i Litauen

Mange norske selskaper satser i Litauen. Målt i antallet direkte investeringer er Litauen på syvende plass over land som norske bedrifter satser i. Bare USA og Sverige har gjort flere investeringer enn Norge i Litauen de siste fem årene. Landets vestlige orientering trekkes frem som en av landets mange fortrinn, skriver Invest Lithuania.

- Litauen er et velorganisert lavkostland. Det er politisk og økonomisk stabilt, har kompetent arbeidskraft og er geografisk og kulturelt nærmere Norge enn de fleste andre alternativene, sier Westby.

- Både norske og litauiske myndigheter har vært gode samarbeidspartnere i disse ti årene. Daværende Eksportrådet, nå Innovasjon Norge, har gode lokale rådgivere som har vært viktige for oss hele veien. Samtidig er det ingenting som kommer av seg selv. Skal man lykkes med denne formen for outsourcing må ledelsen være fysisk tilstede og drive tett oppfølging. Man kan ikke bare sitte på kontoret i Norge, sende e-poster og tro at alt ordner seg, sier Westby.

- Stansefabrikken markerer i 2015 30 år som bedrift og mer enn 10 år med virksomhet i Litauen. Vi har to fabrikker i Litauen og en egen næringspark med rom for videre vekst. Vi har også eksterne leietagere og er åpne for å hjelpe og leie ut lokaler til andre Norske bedrifter som vurdere å etablere seg i Litauen, sier Jon R. Westby i Stansefabrikken.

Stansefabrikken konsernet, Stafa Industrier AS, har totalt 350 ansatte og har sitt hovedkontor i Grimstad.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141