23948sdkhjf

Polarled, den første rørledningen som krysser polarsirkelen

Fredag 21. august krysset gassrørledningen Polarled 66 grader 33 minutter nord og ble den første rørledning som tar norsk gassinfrastruktur nord for polarsirkelen.
Polarled vil åpne opp en helt ny motorvei for gass fra Norskehavet til Europa, melder Statoil.

​Den 482 kilometer lange 36 tommers rørledningen strekker seg fra Nyhamna i Møre og Romsdal til Aasta Hansteen-feltet i Norskehavet. Verdens største rørleggingsfartøy, Solitaire fra Allseas, gjør jobben og beveger seg sakte framover, nøyaktig 24,4 meter om gangen omtrent hvert sjette minutt, døgnet rundt.

God framdrift
Under oppstarten i mars ble røret trukket inn til Nyhamna. I løpet av september vil fartøyet være framme ved Aasta Hansteen-feltet, om været tillater det. Selv tidlig på høsten må man regne med å stoppe opp på grunn av bølger og vind. Det har nå vært en en lang periode med godt vær:

– Her går det kjempebra for tiden, vi har hatt bra forhold i mer enn 50 dager og 17. august satte vi rekord med 5,01 kilometer rør på en dag, sier Kenneth Aksel Kristensen, en av Statoils selskapsrepresentanter om bord på fartøyet.

Som nordlending er han ekstra stolt over å være med på å legge den aller første rørledningen som krysser polarsirkelen. Polarled blir også den dypeste rørledningen på norsk sokkel: Ved Aasta Hansteen-feltet, skal de ned på 1 260 meter. Det er også første gang i verden at et rør på 36 tommer i diameter legges på så stort dyp.

Skytteltrafikk

Fartøyet er en enorm, velsmurt rørleggingsmaskin som stadig trenger forsyninger av rør. Hvert rør er 12,2 meter langt, fartøyet legger rundt fire kilometer rør til daglig. Det betyr at de trenger over 300 rør hver eneste dag, det vil si at de trenger to til tre båtlaster med rør om dagen.

To kraner jobber kontinuerlig som flittige maur der de løfter om bord hundrevis av rør. Ett for ett løftes de mellom 12 og 15 tonn tunge rørene om bord – og når én båt er tom tar det ikke mange timene før nok en av de seks båtene som går i skytteltrafikk kommer for å levere enda flere rør.

– Rørene kommer nå fra Wasco i Mo i Rana, der de er coatet . Det vil si at det er lagt på et betonglag både for å beskytte dem mot tråling og for å gjøre dem tunge, forteller Kristensen.

Samlebånd
Når røret løftes om bord på Solitaire går det inn i et enormt samlebånd. Røret beveger seg fra stasjon til stasjon gjennom fabrikken på det 397 meter lange og 41 meter breie fartøyet, der det står operatører som utfører sine spesialiserte oppgaver. Det sveises, det kontrolleres, det sveises mer og kontrolleres igjen før skjøtene beskyttes og røret blir en del av den lange halen med rørledning som Solitaire legger bak seg.

Og det er ikke en helt rett linje:
– Vi har gjort grundige undersøkelser av havbunnen i forkant for å finne beste ruten og blant annet unngå koraller og store steiner, forteller Arne Fosse, Statoils leder for konstruksjonsarbeidet i Polarled.

Sparer penger
På kontoret i Stavanger kan prosjektleder Alfred Øijord smile bredt. Etter perioder med dårlig vær i starten, like etter inntrekking ved Nyhamna i mars, har prosjektet gått veldig bra – også økonomisk.

– Vi ligger an til å levere langt under budsjett. Opprinnelig investeringsbudsjett for rørledningsprosjektet var 11,1 milliarder kroner. Nå forventer vi et investeringsnivå rundt 7,5 milliarder kroner. Dette skyldes god planlegging, god markedskunnskap og god gjennomføring. Basert på dette har vi også kunnet treffe markedet med hensyn til kapasitet og pris.

Bygger for framtiden
Ved oppstart er det bare gassen fra Aasta Hansteen som vil bli transportert gjennom Polarled, men røret har en diameter på 36 tommer og plass til mer:

– Vi har derfor installert seks tilknytningspunkter, kall det framtidige påkjørsler til den nye motorveien for gass, sier Håkon Ivarjord oppdragsleder for Polarled Utviklingsprosjekt. Med Polarled åpner vi for eksport av gass til Europa fra et helt nytt område, og med infrastrukturen på plass vil det også bli mer attraktivt å lete i nærområdet.

Døgndrift
Om bord på Solitaire jobbes det døgnet rundt. Det tar om lag halvannen time fra et rør løftes om bord og går inn i produksjonen, til det har blitt en del av den stadig voksende Polarled-rørledningen. Om bord er 410 personer, blant dem to selskapsrepresentanter fra Statoil og åtte personer fra DNV GL – som også går døgnskift.

I et kontrollrom akter sitter Max Misund og stirrer på en skjerm – sånn omtrent hvert sjette minutt får han overført resultatet av den automatiske ultralydinspeksjonen som utføres i skipets indre. Også denne sveisen får et ok:

Det er svært god kvalitet på sveisingen, forteller han:
– Nå har vi sjekket over 14 000 sveiser og har en reparasjonsrate på 0,6 prosent. Det er veldig bra!

I havet har de fått et lite, og nesten etterlengtet væravbrudd på et par dager, før rørleggingen startet opp igjen.

– Å legge flere hundre kilometer nesten uten væravbrudd er veldig uvanlig. Det kan være greit med en liten pause for å få gjort nødvendig vedlikehold på leggeutstyret, og ikke minst for å la mannskapet få en liten pust i bakken før rørleggingen ferdigstilles på dypt vann, 1260 m, avslutter Arne Fosse.

Og til høsten er den nye motorveien for gass fra Norskehavet på plass. På tid og godt under budsjett.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094