23948sdkhjf

OD oppsumerer sokkelåret 2014

Høye kostnader og fallende oljepriser kan etter Oljedirektør Bente Nylands mening drive fram nødvendige omstillinger som vil styrke næringen på lang sikt.
- Prisfallet kan føre til at næringen gjennomfører kraftige kostnadskutt. Det trengs, selv om det på kort sikt kan bety et lavere aktivitetsnivå, sier oljedirektør Bente Nyland i en pressemelding, som oppsumerer sokkelåret 2014.

- En kostnadsreduksjon nå kan legge grunnlaget for å sikre robust lønnsomhet på sikt.

Norsk sokkel er ifølge Nyland godt rustet til å møte og håndtere endringene som nå skjer, selv om det er stor usikkerhet i petroleumsnæringen.

Produksjonen har gått opp
Aktiviteten er høy, og fire nye felt ble satt i produksjon i 2014. Antallet påbegynte letebrønner var det tredje høyeste noensinne. 56 letebrønner ble påbegynt, og det ble gjort 22 nye funn – to flere enn året før. Åtte av disse er i Nordsjøen, fem i Norskehavet og ni i Barentshavet.

Ressursene i de nye funnene utgjør mellom 40-110 millioner standard kubikkmeter (Sm3) olje/kondensat og 25-75 milliarder Sm3 utvinnbar gass.

Totalproduksjonen av olje og gass nådde 216,7 millioner salgbare Sm3 oljeekvivalenter (o.e.). Dette er 47,4 millioner Sm³ o.e. mindre enn i rekordåret 2004, og 1,4 prosent mer enn i 2013.

I 2014 økte oljeproduksjonen for første gang siden tusenårsskiftet. Den nådde 87,8 millioner Sm³, som er tre prosent mer enn året før.

- Nye brønner har produsert mer enn forventet, og dette er den viktigste grunnen til at produksjonen har gått opp, sier Nyland.

- I tillegg har regulariteten på feltene blitt bedre, og mange gode tiltak har blitt gjennomført. Økt produksjon fra nye brønner på Snorre og økt trykkstøtte fra injeksjonsbrønner viser hvor viktig det er med kontinuerlig boring på modne felt.

Investeringene faller med 15 prosent
Ifølge Oljedirektoratets foreløpige tall ble det investert 172 milliarder kroner i oljevirksomheten på norsk sokkel i fjor. Investeringene anslås å falle rundt 15 prosent fra 2014 til 2015 og med ytterligere åtte prosent til 2017, for deretter å flate ut og øke moderat fra 2018.

Myndighetene mottok bare én plan for utbygging og drift, for gassfunnet 34/10-53 S i nærheten av Gullfaks Rimfaksdalen i Nordsjøen. Imidlertid var elleve felt under utbygging ved årsskiftet: ni i Nordsjøen, ett i Norskehavet og ett i Barentshavet. Dette er et rekordhøyt antall og vil gi betydelige investeringer i de neste par årene.

- Det er 79 felt i drift på norsk sokkel i dag. Dette er lønnsomme felt der staten og selskapene tjener penger, og slik vil det fortsatt være, selv om oljeprisen skulle synke ytterligere, sier Bente Nyland.

Det gjenstår å produsere 55 prosent av de totale olje- og gassressursene i Norge. Disse gjenværende ressursene gir grunnlag for fortsatt stor verdiskaping og høy aktivitet i mange år framover, påpeker hun.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.14