23948sdkhjf

Kulden i nord er et stort problem

Dagens materialer i stål og plast er ikke laget for temperaturer under minus 14 grader.
Forskningsprosjektet Arctic Materials ved Sintef tester ut hva som skjer med plast og stål, som skal brukes til petroleumsvirksomhet i Arktis i temperaturer ned mod minus 60 grader. Prosjektet skal utarbeide retningslinjer for hele bransjen.

Sintef skal sammen med fire oljeselskap, ti materialprodusenter og fire ingeniørselskap finne ut hvordan man takler kulden i nord. Det skriver Dagens Næringsliv.

– Den store stygge ulven i nord er de ekstremt lave temperaturene, og spesielt hurtige temperaturfall ned mot 30 til 40 minusgrader. Da blir stål og plast sprøtt. Særlig sveiseskjøten er utsatt. Stålet kan få såkalte sprøbrudd, der en sprekk utvider seg utrolig kjapt til totalt brudd og kollaps i konstruksjonen på sekunder og minutter. Slike sprøbrudd er totalt uforutsigbare, sier seniorforsker Odd M. Akselsen i Sintef til avisen.

Akselsen mener at påkjenningene som petroleumsfeltene i Barentshavet kan bli utsatt for er langt større enn det man kjenner fra Nordsjøen, og han tilføyer at de foranstaltninger som er nødvendige for å sikre at materialene kan tåle de ekstreme temperaturer gjør totalprisen for å bygge ut i nord langt høyere enn lengre sørpå.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078