23948sdkhjf

Komatsu KVX henter underleveranser i Danmark

Kverneland-bedriften Komatsu KVX ser mot det nordlige Danmark når bedriften skal finne underleverandører til produksjonen av entreprenørmaskiner
Hos Komatsu KVX i Kvernaland sør for Stavanger produserer de slitesterke systemer til grave- og frontskuffer til maskiner, som skal fungere under harde driftsbetingelser som i for eksempel miner og grustak. Mineralprisene går opp og ned, og derfor er bedriften i en bransje med store aktivitetsutsving. De anvender med fordel derfor underleverandører til visse deler av produksjonen, som krever helt særlige kompetanser.

- Det er med til å holde de faste omkostningene våre nede og gir en stor fleksibilitet i forhold til å skru opp og ned på produksjonen, forteller Carsten Bo Andersen, adm. direktør i Komatsu KVX.

Den store aktiviteten i olje- og gassindustrien gjør at etterspørselen etter de lokale underleverandørene stiger – og det samme gjør prisen på leveransene. Samtidig faller en del av underleverandørene fra, fordi ikke alle kan prestere i forhold til å arbeide med 150 mm stål, som er materialekravet hos Komatsu KVX.

Carsten Bo Andersen stammer selv fra Danmark, og derfor var det naturlig å orientere seg i det nordlige Danmark – Nord-Jylland - for å finne underleverandører som kunne leve opp til bedriftens krav.

- Det er interessant å bevege seg til Nord-Jylland fordi de i kraft av en stor vindmølleindustri og en tung maritim industri, som krever høy kvalitet og store konstruksjoner, er vant til å arbeide med store og tykke dimensjoner av stål. De har en stor kapasitet og prisene er konkurransedyktige, forteller han.

Carsten Bo Andersen kontaktet derfor det lokale næringslivskontoret i Frederikshavn Kommune i Nord-Jylland, som introduserte ham for flere mulige samarbeidspartnere. Det har ført til et suksessfylt samarbeid med et par nordjyske produsenter, som nå bidrar med metallbearbeiding for Komatsu KVX.

- De lever fullstendig opp til våre krav om høy leveringspresisjon og teknisk kompetanse. Generelt har de danske bedriftene et høyt kvalitets- og dokumentasjonsnivå, hvilket lever opp til vårt behov, og samarbeidet er gnidningsfritt fordi vi ikke har noen språkbarrierer eller kulturelle forskjeller. Mange lar seg friste av å dra til Øst-Europa, men der vil man nettopp møte forskjeller i både språk og kultur. Dessuten er det en veldig kort transporttid med fergen til Nord-Jylland, som maksimalt gir 10 timers forskjell i leveringstiden, forteller Carsten Bo Andersen.

Han oppfordrer derfor andre norske bedrifter til å se mot Danmark når de skal velge underleverandører.

Et nytt dansk prosjekt BusinessBroen Norge-Norddanmark, gir nå norske bedrifter muligheten til å høre mer om kompetansene hos de mange underleverandørene i Nord-Jylland. En prosjektansatt konsulent i et delprosjekt drar uvillig og uforpliktende ut til de norske bedriftene og forteller om mulighetene for et samarbeid med de danske underleverandørene, især innen offshore, den maritime sektoren og metallindustrien.

Kilde: Erhvervshus Nord
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.111