23948sdkhjf

Komatsu KVX-ansatte kan miste jobben – produksjonen flyttes til USA

Komatsu KVX i Øksnevad på Jæren gjør det bra, men likevel flyttes produksjonen av stål til gravemaskinskuffer og hjullastere.

Det gjør de amerikanske eierne for at produksjonen skal bli mer effektiv.

Det er stor sannsynlighet for at de 15 ansatte mister jobbene sine som følge av flyttingen til eierselskapet i USA.

Flyttes til USA

Daglig leder Carsen Bo Andersen i Komatsu KVX sier til Jærbladet at de første signalene om at noe kom til å skje kom i mars i år. Og i juni kom den endelige beskjeden om at bedriften flytter til Dallas i USA, og at den skal innlemmes i det amerikanske selskapet som eier Komatsu KVX.

- I verste fall blir 15 arbeidsplasser borte. Jeg sier det sånn, fordi det er mulig at noen av dagens ansatte får med være med videre i et annet selskap, sier Bo Andersen til avisa.

Tjener penger

Ifølge den daglige lederen tjener bedriften penger og selskapet hadde i fjor et driftsresultat på om lag 15 millioner kroner. Likevel vil eierne at produksjonen skal flyttes.

Komatsu KVX regnes som en av de største produsentene i Norge av gravemaskinskuffer og hjullastere. Det er mye stål som gjøres om til produkter hos bedriften på Øksnevad.

Bo Andersen synes situasjonen nå er tung. Ikke minst fordi bedriften tjener godt med penger, og har utviklet flere patenter. I tillegg har økonomien bedret seg over tid.

- Likevel får vi ikke fortsette. Jeg må rose de ansatte som står på gjør det beste ut av situasjonen, sier han, og legger til at de ansatte får en sluttavtale der de får seks månedslønner som kompensasjon for at de mister jobbene sine. Det er Bo Andersen fornøyd med.

Mer effektivitet: 15 ansatte risikerer å miste jobbene når Komatsu KVX flytter produksjonen fra Jæren til USA. Begrunnelsen for flyttingen er effektivitet. Foto: Googlemaps

1200 tonn stål på lager

Jærbladet skriver at det nå ligger 1200 tonn stål klart til å bli produsert, og mot slutten av året skal det komme ytterligere 180 nye tonn stålplater. Det er uvisst hva som skjer med disse. Stålet som blir brukt, blir kjøpt fra europeiske stålverk. Det blir fraktet med båt til Sandnes, og videre til Klepp med lastebil.

Russland var et svært viktig marked for Komatsu KVX, og da sanksjonene mot landet var et faktum måtte bedriften snu seg rundt, og skaffe nye markeder. Noe den klarte.

Kværneland-samarbeid

Komatsu KVX har siden etableringen vært knyttet til Kverneland Group, men da bedriften i 1998 delvis fikk amerikanske eiere, ble samarbeidet noe perifert, selv om Kverneland-samarbeidet har fortsatt.

Kilde: Jærbladet

KLIKK for alle artikler i Konkurser nedbemanning permitteringer.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062