23948sdkhjf

Fikk drømmejobben i fylkets største lærlingebedrift

Møre og Romsdal er ett av de største lærlingefylkene i landet med over 2 000 løpende lærlingekontrakter.
Med to lærlinger på Draugen og over 30 lærlinger og TAF/TIP-elever på Ormen Lange, er Shell den arbeidsplassen i Møre og Romsdal med flest lærlinger, tett etterfulgt av Hydro Sunndal. Mange unge håpefulle søker seg til Shell hvert år, og det kan derfor være vanskelig å komme seg gjennom nåløyet, melder Shell.

For Ane Sandvik Rognskaug (16) fra Kristiansund gikk drømmen i oppfyllelse. Hun fikk utplassering på Ormen Lange-anlegget på Nyhamna i Aukra kommune, hvor hun skal tilbringe de neste fire årene som TAF-elev.

TAF er et fireårig løp på videregående skole, hvor tiden fordeles mellom skole og bedrift. Programmet gir spesiell studiekompetanse på lik linje som allmennfag, men elevene får i tillegg fagbrev og arbeidserfaring.

– Jeg var litt skolelei, og selv om jeg liker realfag ville jeg gjøre noe annet i tillegg. Som TAF-elev må jeg gå ett år lengre enn jeg ville ha gjort på allmenn, men som belønning får jeg arbeidserfaring, fagbrev og utbetalt lønn, sier Ane om valget hun har gjort.

Shell var øverst på ønskelista da Ane skulle få tildelt bedrift. Hun ønsket seg et stort internasjonalt selskap, med mulighet for å jobbe i utlandet, om hun på sikt skulle få fast ansettelse. Som en av de med høyest snitt i klassen fikk hun plassering på Nyhamna.

– Jeg ble kjempeglad! Jeg hadde også hørt veldig positive ting om Shell. Selskapet har gode verdier, spesielt når det gjelder sikkerhet og det å ta vare på hverandre og bygge hverandre opp, sier Ane.

Roterer mellom skole og jobb
Ane og de andre TAF-elevene roterer mellom to uker i bedrift, og tre uker på skolen. Når elevene har skoletid, har de ekstra lange dager for å ta igjen ”tapt tid”. Dette betyr blant annet åtte timer matte i uken. Studiet er krevende.

– Det er mye å gjøre, men jeg strukturerer hverdagen min, og foretar prioriteringer for å få tiden til å gå opp. Det er mye som skal til for å hente seg inn igjen om man faller av – derfor må venner av og komme i andre rekke, forklarer 16-åringen.

– Det er godt å komme seg på Nyhamna etter tre uker på skolen. Jobb blir et avbrekk. Menneskene her er utrolig trivelige og hjelpsomme. Det at vi er så mange lærlinger og TAF/TIP-elever bidrar også til godt miljø og trivsel. Man føler seg ikke alene, og man kan lære av hverandre.

Shell er godkjent lærebedrift innen kjemiprosess, automatisering, laboratorium, industrimekanisk og elektrikerfaget. Når Ane er på Nyhamna bor hun på anleggshotellet. Hun skal tilbringe ett år hos Mekanisk, før hun går over til Prosess. Dette gleder hun seg til.

– Jeg ser virkelig frem til å lære prosessfaget, og å bli lommekjent med hvordan hele anlegget fungerer. Jeg er glad i realfag, gleder meg til å sette kunnskap i praksis og håper at jeg får gjort nytte av meg.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.187