Ofotbanen sentral i testleveranse-avtale mellom Stegra og LKAB

Det skjer etter at perioden med sporarbeid på Ofotbanen er avsluttet.
Testleveranseene er en måte for selskapene å forsikre seg om at logistikkflyten fungerer som den skal, heter det i en pressemelding fra Stegra.
Håper på lengre samarbeid
– Sammen med teamet hos LKAB har vi i gode dialoger utviklet en plan for testleveranser. Vi i Stegra håper dette er starten på et langt samarbeid som ytterligere vil styrke Sveriges forsyningssikkerhet og landets ledende rolle i den grønne industrielle omstillingen, sier Henrik Henriksson, administrerende direktør.
Disse jernmalmpelletsene vil brukes i Stegras anlegg for grønt hydrogen, grønn jernsponge og grønt stål i Boden. Ved bruk av grønt hydrogen vil pelletsene reduseres i selskapets 145 meter høye direkte reduksjonsanlegg. Utslippene fra dette reduksjonstrinnet er vanndamp – noe som erstatter CO₂-utslippene fra den tradisjonelle masovnsbaserte prosessen som i dag er vanlig i Europa.
Utfordringer på Ofotbanen
Ifølge High North News er det imidlertid ganske store utfordringer på Ofotbanen – eller Malmbanan – som den heter på svensk.
– Det har skjedd en del arbeid i det siste. Vi er positive over hva vi ser; Trafikverket engasjerer seg og andre engasjerer seg. Men i hovedsak kreves det store utbygginger av kapasiteten framover for å muliggjøre mer virksomhet, sier kommunikasjonsdirektør Niklas Johansson til Sveriges Radio.
Han legger til at man må kunne snu alle steiner for å se på hvordan man kan øke kapasiteten på togstrekningen slik at togene kommer fram, og hvordan man kan drive virksomheten i framtiden.
- Viktig for Sverige
- Det er viktig for oss, det er viktig for Norrbotten og det er viktig for Sverige, sier han avslutningsvis.