23948sdkhjf

Reportasje: Aker Solutions-avdeling med full satsing over på vannkraft – flere ben å stå på

Nå er det vannkraftverk og annet komplekst mekanisk arbeid som står i fokus hos Aker Solutions på Tranby i Lier.

Den tidligere subsea-leverandøren leverer fortsatt mye til olje og gass, men hovedfokuset nå er vannkraftverk.

Aker Solutions på Tranby har en lang historie med ulike satsingsområder. Det har betydd at både ledelsen og ansatte har vært gjennom flere omstillingsprosesser. De siste par årene har subsea-virksomheten blitt skilt ut, mens satsingen på vannkraft har blitt trappet opp.

Selvstendig enhet i Aker Solutions

Det innebærer at Aker Solutions-avdelingen tar på seg oppdrag for kunder som skal bygge, ruste opp og vedlikeholde vannkraftverk. Energiselskapene og Statkraft er blitt en del av Aker Solutions’ nye kundemasse – i tillegg til at de fortsatt leverer mye til olje- og gass-næringen og jobber aktivt for å skape nye kunder i andre industrisegmenter.

- Vi er nå selvstendig enhet i Aker Solutions-systemet der vi kan ta oppdrag fra andre kunder enn det vi hadde tidligere. Da var vi en «in-house»-leverandør til morselskapet Aker Solutions, sier produksjonssjef Håvard Selseng til Metalsupply.

Nå kan Tranby-avdelingen selge sine tjenester til nær sagt alle i bransjene de operer i.

Det betyr for eksempel at den tidligere samarbeidspartneren OneSubsea nå er blitt en kunde av dem.

- Når vi nå ikke lenger bare er en leverandør til Aker Solutions-systemet må vi profesjonalisere oss ytterligere og jobbe mer strukturert og målrettet. Målet mitt er at vi skal bli 50 prosent bedre på alt vi gjør. Det handler ikke bare om å nå et tall, men om å utvikle oss gjennom måten vi jobber på, sier Selseng med et smil, og fortsetter:

- Hvis vi klarer å jobbe med det som mål hver dag, tror jeg at vi vil se resultater.

- Vi må stille enda tydeligere krav til hverandre, og jobbe sammen mot felles mål. Min oppfatning er at jo mer effektive vi er, desto mer kapasitet får vi og mer profitt kan genereres. Så enkelt, men samtidig så vanskelig er det.

Investert flere millioner i nye maskiner

Den nye satsingen på vannkraft har betydd at det er investert flere millioner kroner i nye maskiner og at en hel hall er satt av til vedlikehold og reparasjoner av store pumper og turbiner fra ulike vannkraftverk over hele Norge, Sverige, Europa og Sør-Amerika.

Midtpunktet i dette nye verkstedet er den nye Feichter fem-aksede vertikale fresemaskinen, designet spesielt for maskinering av store vannkraftkomponenter, som turbinløpere og deksler. Med en dreiediameter på 12 meter, en borddiameter på 6 meter, og en maksimal bordkapasitet på 120 tonn, kan denne kraftige maskinen håndtere selv de største komponentene som trengs for å levere stabil energiforsyning fra fornybare kilder.

Maskinens avanserte fem-aksede vinkelhode gir mulighet for presisjonsfresing, boring og gjenging, en stor oppgradering fra tidligere tre-aksefunksjoner.

Omstilling krever mye av oss

- Omstillingsprosesser krever mye av oss som jobber her. Vi må lære nye ting og jobbe på en annen måte, samtidig som det gir store muligheter for vekst. Det betyr at vi har hatt og har stort fokus på å bli mer effektive og gjøre produksjonen mer strømlinjeformet, fortsetter Selseng.

I forbindelse med satsingen på vannkraft kjøpte Aker Solutions opp bedriften Rainpower på Sørumsand. Det var en bedrift som jobbet spesifikt mot vannkraft. Nå er maskinene og de ansatte flyttet fra Sørumsand til Tranby. I tillegg er det altså investert i fire nye maskiner.

- Hvordan påvirkes de ansatte av omstillingsprosessen?

- De ansatte har vært gjennom flere omstillinger hos oss, så de vet hva dette innebærer. Men det er selvsagt helt avgjørende at vi tar vare på de ansatte i slike prosesser, fordi vi mennesker kan være sårbare for omstillinger som kan oppfattes vanskelige og vonde. I dette tilfellet snakker vi om en positiv omstilling for å sikre betydelig vekst.

Ambisiøs vannkraftsatsing

Han legger til at det er to ulike måter å jobbe mot innen vannkraft og olje/gass, og at det derfor krever tid å stille om.

- Men vi har en svært kompetent stab hos oss som klarer dette fint. Aker Solutions har en ganske ambisiøs satsing på vannkraft med kraftig vekst, fortsetter han.

I dag er det om lag 450 ansatte som har sitt daglige virke på Tranby i Lier. Om lag 30 prosent av dem jobber i verkstedet.

Forretningsutvikler John Bjørn Fossdal opplyser til Metalsupply at det som gjøres ved verkstedet på Tranby er maskinering, sammenstilling og testing ved høyt trykk. Vannkraftverkene produserer mye vann som skal «trykkes» gjennom turbiner og andre elementer.

- I dette inngår også maling av det vi reparerer og vedlikeholder, sier han.

- Med de nye investeringene og den økte kapabiliteten på Tranby er vi også aktivt ute for å supportere andre segmenter med behov for komplekse CNC-tjenester, mekanisk sammenstilling, overflatebehandling, sveising, trykktesting eller produktutvikling , legger Selseng til.

Med denne satsingen på vannkraftverk har Aker Solutions fått nye konkurrenter som Voight, GE, Andritz. Det gjør dem til den eneste helnorske produsenten av løpehjul og kontrollutstyr til vannkraftanlegg.

- Med denne satsingen er vi også en sentral aktør i det grønne skiftet, noe som Aker Solutions har uttalt at vi ønsker å være. Det finnes ikke noe mer ren energi enn vannkraft, sier han.

Selseng forteller til Metalsupply at de handler det meste av materialene sine fra Europa.

- Må bite tenna sammen

- Har dere planer om mer eksport på vannkraftbiten?

-På sikt har vi en ambisjon om å ta større markedsandeler utenlands. Pr i dag har vi primært norske kunder i tillegg til et knippe i Sverige og resten av verden, men dette er noe vi ønsker å endre.

På vår visningsrunde i verkstedet treffer vi på maskinarbeider og industrimekaniker Jan Terje Bråten. Han har jobbet ved verkstedet på Tranby i 25 år. Og har dermed vært med på flere omstillinger.

-Hvordan klarer du det?

-Man må gjøre det beste ut av situasjonen, og bite tenna sammen. Sammen med gode kolleger klarer man å finne nye utfordringer innen nye segmenter, sier han.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.057