23948sdkhjf

Trumps handelskrig: - Flere 10-talls bedrifter som driver bearbeiding av stål og aluminium vil rammes

Det sier direktør i bransje- og industripolitisk avdeling i Norsk Industri, Knut Sunde, til Metalsupply.

I morgen, onsdag 12. mars, skal etter planen Donald Trumps nye tollsatser tre i kraft. På stål og aluminium forventes tollsatsene å bli 25 prosent.

Knut Sunde i Norsk Industri sier at Norge har eksport på disse produktene for flere 100 millioner kroner.

Forrige Trump-perioden

- Det henger også igjen tollsatser fra Trumps aksjon i 2018 som den gang var 25 prosent på stål og 10 prosent på aluminium, sier han, og legger til at Norge har 3 prosent av sin eksport til USA. Men om man ser på fastlands-Norge utgjør eksporten til USA 8 prosent.
- Hvor mye av dette kommer fra metallbearbeidende og mekanisk industri, tror du?

- Det er flere millioner fra stålbearbeidende industri, det vil si verkstedindustri.

- Hydro og Alcoa er kanskje de to største som kan bli rammet av toll til USA. Er det andre store aktører som vil bli direkte berørt av Trumps tollmur?

- De to er store innen aluminium og Celsa er stor innen stål. Det betyr ikke nødvendigvis at de rammes så mye akkurat på det amerikanske markedet. Så har vi flere 10-talls som driver bearbeiding av stål og aluminium med lavere summer, som også rammes.

EU vil svare raskt

Knut Sunde sier til Metalsupply at når det gjelder EUs mot-toll mot USAs straffetoll, så vil EU svare raskt, men at dette ikke vil ramme Norge.

- Men det vi frykter er at EU etter en stund vil svare med beskyttelsestoll siden industriprodukter for milliardbeløp som tidligere ble solgt i USA nå delvis omberammes mot Europa. Og det vil forårsake ubalanse her i form av lavere priser. Denne beskyttelsestollen vil i utgangspunktet ramme all import til EU, også fra Norge. Det er dette som vi har mest fokus på, og som er det verste for norsk industri, ettersom EU er vårt største marked, sier Sundet.

- Har du tro på at EU og Norge kan bli enige om at vi ikke omfattes av en ny EU-toll?

- Jeg håper det, men man får ingen generelle garantier fra EU ettersom de konkrete produktene som analyseres vil vurderes separat. Det jobbes riktig og godt med dette, både fra myndighetsapparatet og fra industrien. Men det er samtidig viktig at vi ikke bare krever fra EU, men også strammer oss opp og oppfyller inngåtte avtaler med dem (EØS) så vi viser at vi er seriøse handelspartnere som ikke bare driver «cherry picking», som EU er allergisk mot.

Mange arbeidsplasser vil gå tapt

Direktøren i Norsk Industri sier videre til Metalsupply at svært mange arbeidsplasser kan bli rammet som følge Trumps handelskrig, men hvor mange kommer helt an på hva som skjer videre nå.

- Hvordan jobber Norsk Industri mot norske myndigheter og EU for å minske skadene på norsk næringsliv?

- Vi har siden i høst hatt tett og god dialog med regjeringen ved flere statsråder og departementer. Vi har gitt dem løpende analyser og momenter. Vi har tilsvarende jobbet via mange europeiske industriorganisasjoner hvor vi er fullt medlem, avslutter Knut Sunde i Norsk Industri til Metalsupply.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094