23948sdkhjf

Kunne fått fatale konsekvenser for dykkere

Tre dykkere var i livsfare etter uhell under dykkeroperasjon på Alvheimfeltet
Petroleumstilsynet har sluttført granskingen av hendelsen som skjedde i forbindelse med en bemannet undervannsoperasjon på Alvheimfeltet, hvor Marathon Oil Norge er operatør.

Undervannsoperasjonene 22. juni i år ble gjennomført av dykkeentreprenøren Technip Offshore Norge, med dykkerfartøyet DSV Skandi Arctic. Et dykkerlag på tre personer skulle bringes til arbeidsstedet på havbunnen på om lag 110 meters dyp.

Ved håndtering av dykkeklokke på DSV Skandi Arctic ble navlestreng (hovedumbilical) til dykkeklokken slitt av. Dette resulterte i gassutstrømming og tap av trykk i dykkeklokken.
Etter 11 minutter fikk dykkerne stengt alle ventiler til lekkasjepunkter inne fra dykkeklokken, og trykket ble gjenopprettet ved hjelp av klokkens forråd av reservegass.

Totalt trykkfall var omlag 18 meter, fra omlag 110 meters utgangstrykk i dykkeklokken.

Faktisk konsekvens
Hendelsen førte ikke til kjente helsemessige konsekvenser, men materielle skader på klokke og håndteringssystem.

Potensiale
Dersom man ikke hadde lykkes i å stanse lekkasjen, kunne det i verste fall fått fatale konsekvenser for dykkerne som var om bord i klokken.

Gransking
Petroleumstilsynet besluttet å gjennomføre en egen gransking av hendelsen, med sikte på blant annet å klarlegge hendelsesforløpet og identifisere utløsende og bakenforliggende årsaker.

Granskingen har identifisert ett avvik fra petroleumsregelverket. Avviket er knyttet til Technips overordnede styring av virksomheten i operasjon av dykkerfartøyet DSV Skandi Arctic.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063