23948sdkhjf

Stålkommentar: 2013 er snart over – nå får vi håpe på 2014

Det er flere gode grunner til å se frem mot 2014, selv om det er ukjente faktorer. Vil EU-verkene for eksempel innføre det omtalte ”daglige legeringstillegget”?
Etterspørsel: Etter et skuffende første halvår 2013 med fallende etterspørsel (år-til-år), begynte det europeiske marked å stabilisere seg i Q3/13. Allikevel er situasjonen forskjellig i de enkelte «Damstahl-land». Positive signaler dukker opp i Danmark, Tyskland og Norge, mens de øvrige land sakker akterut. For verkene og stort sett alle grossistene er markedssituasjonen fortsatt langt fra ‘tilfredsstillende’ og det ventes ingen vesentlig bedring før i begynnelsen av 2014. Aktørene på det rustfrie stålmarkedet er fortsatt preget av tvil angående økt inntjening og/eller tonnasjer for resten av 2013. På SMR sin seneste rustfri stål-konferanse i London uttrykte ca. 70 % av de fremmøtte skepsis i forhold til markedsvilkårene på kort sikt. Visst er det positive tidlige indikatorer som f.eks. PMI, men det hersker tvil om de får effekt på det rustfrie stålmarkedet allerede i Q3/13 eller Q4/13.

Grossister: Forsyningskjeden for plater er (i motsetning til stangstål) tynet de seneste to måneder. Grossistene reduserte lagerbeholdningene mest i Q2/13 og ble sterkt oppfordret til å avgi ordrer hos verkene for levering i Q3/13. I Tyskland falt lagerbeholdningen for kaldvalsede plater i Q2/13 til 50 dager, mens stangstål forble på et høyt nivå ~130 dager. Tross et noenlunde stabilt marked i Q3/13 er stangstålsgrossistene derfor fortsatt forsiktig med å legge inn nye ordrer. De typiske størrelsene på en enkeltordre er fortsatt under den seneste tidens gjennomsnitt, noe som indikerer en fortsatt tilbakeholdenhet hos grossistene. Uvissheten om utviklingen av prisene for råmaterialer fremmer heller ikke noen lageroppbyggingsaktivitet.

Sluttbrukere: Alt peker i retning av et styrket marked i 2014: Bygg og Anlegg vil oppleve et løft i 2014 (+1 til 2 %) etter flere fall (ifølge Euroconstruct). Forbruksgoder: Stemningen har fått et løft i de fleste land som følge av forventninger om høyere realinnkomst. Transport vender også tilbake til vekst i 2014. Den største usikkerheten noteres for segmentet ‘prosessutstyr’, som inkluderer kjemi og petrokjemi, olje og gass samt kraftverk – vil etterspørselen innenfor EU få en oppsving, eller vil den igjen være avhengig av ordrer fra eksportmarkedene?

Verkene: Med stort sett stengte ordrebøker ble 2013 et skuffende år for verkene verden over. Verkenes fokus er på å skape inntjening. Tiltak til styring av topplinjen inkluderer økte basispriser og innførelsen av et nytt system med daglige legeringstillegg for ‘spekulative kunder’ inkludert grossister. Tiltak til justering av bunnlinjen omfatter omkostningsbesparelsesprogrammer på alle europeiske verk, noe som vil få synlig effekt i resultatene deres fra 2014. Det er dog også visse risikoer fremover: Hvor aggressiv er Posco i lanseringen av valseverket sitt i Tyrkia og hvem kjøper Acciai Speciali Terni (AST) i Italia? Yusco som potensiell ny eier kunne skjerpet konkurransen i Europa.

Kilde: Damstahl - http://www.damstahl.no
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063