23948sdkhjf

Sjeføkonom Andreassen på Norsk Ståldag: - Norsk økonomi går neppe til helvete

Men heller ikke til himmels.

Det sa sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets under sitt foredrag på Norsk Ståldag torsdag.

Han la vekt på at norsk økonomi i det store og det hele er styrt av de globale konjunkturene, og at det derfor betyr lite hva Norges Bank eller norske politikere bestemmer.

Like renteforventninger

- For eksempel er de langsiktige renteforventningene stort sett like i EU, Sverige, Storbritanna, USA og Norge. Det blir trolig ikke verre enn det er i dag. Norge er et land som er svært god på å tilpasse seg verdenssituasjonen, sa han, og la til:

- Jeg er ikke bekymret for Ståle Kyllingstads framtid. Norsk økonomi går ikke til helvete, men det vil heller ikke gå til himmels. Det blir trolig ikke verre enn det er i dag.

- Det sutres og sytes for mye

Den profilerte økonomen mener at mange bekymrer seg for mye og at mange av bekymringene er fullstendig feilslåtte.

- Det sytes og sutres for alt mulig, sa han.

Han understøttet dette med blant annet at prisveksten og råvareprisene er tilbake på normalt nivå.

- Det gjelder også stålprisene. I tillegg er ledigheten i Norge på et svært lavt nivå, noe som tilsier vi at det vil gå bra økonomisk i Norge.

Han mente likevel at Norges Bank har vært lovlig sent ute med å sette ned renta, slik mange andre land har gjort, men at det ikke er avgjørende for hvordan norsk økonomi går. På den annen side mente at selv små rentekutt er nok til å stabilisere norsk økonomi.

Behov for en skattereform

Avslutningsvis pekte Andreassen på at det er på tide med en skattereform, der både formueskatten, bolig- og arveskatten bør gjennomgås på nytt.

- Vi kan ikke ha en skattepolitikk som er avhengig av hvem som vinner neste valg, sa han.

Sjeføkonom Nejra Macic fra Prognosesenteret fortalte for de 227 deltakerne på Norsk Ståldag at det vil ta tid før bygg- og anleggsbransjen er tilbake i «normalt gjenge» etter pandemi og krigen i Ukraina.

Tilbake til det "normale" i 2027

Bransjen har som kjent slitt kraftig de siste par årene, og selv om konkursene ikke har vært svært mange, er det ofte de større firmaene som har vært rammet. Det gjør at bransjen i sin helhet har vært preget av dyrtida.

- Det vil ta tid før vi er tilbake på 2022-nivå. Det vil ikke skje før i 2027, sa Macic, og la til at det nordiske byggmarkedet utvikler seg som det norske.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.085