23948sdkhjf

Trollstigplatået vinner av Norsk Stålkonstruksjonspris 2013

Juryen har kåret Trollstigplatået til vinner av Norsk Stålkonstruksjonspris 2013. Trollstigplatået i Rauma kommune i Møre og Romsdal gikk dermed til topps i konkurranse med de to andre finalistene, DNB-huset Vestbygget i Bjørvika og Statoils nye regionkontor på Fornebu.
Norsk Stålforbund og Norsk Forening for Stålkonstruksjoner deler hvert annet år ut Norsk Stålkonstruksjonspris. Prisen er ment å oppmuntre til anvendelse av stål og gi opphav til nye idéer og inspirerende løsninger.

På bakgrunn av 9 innkomne forslag nominerte juryen tre kandidater til finalen i årets priskonkurranse. De nominerte er vurdert ut fra kvaliteter, både hva angår estetikk, teknikk, miljø og økonomi. De tre finalistene er alle flotte kandidater til Stålkonstruksjonsprisen med utmerkede kvaliteter for anvendelse av stål i de bærende konstruksjoner.

Finalistene er:
➤ DNB-huset Vestbygget i Bjørvika, Oslo
➤ Statoils nye regionskontor på Fornebu
➤ Trollstigplatået i Møre og Romsdal

Juryen har bestemt at Norsk Stålkonstruksjonspris 2013 tildeles Trollstigplatået. Prisen består av et diplom som tildeles byggherre, arkitekt, rådgivende ingeniør og stålentreprenør. Presentasjon av vinnerprosjektet og prisutdeling vil skje under Norsk Ståldag den 7. november 2013 på Grand Hotell i Oslo.

Følgende får diplom:
➤ Byggherre: Statens vegvesen, Turistvegseksjonen
➤ Arkitekt: Reiulf Ramstad Arkitekter AS
➤ Rådgivende ingeniør: Dr. Techn Kristoffer Apeland AS
➤ Stålentreprenør: Christie & Opsahl AS

Juryen har bestått av
Grete Kvinnesland, Bymiljø- og utbygging, Stavanger kommune, representant for Norske Arkitekters Landsforbund
Stig Møllersen, Multiconsult AS, representant for Norsk Forening for Stålkonstruksjoner
Kåre Solberg, Høyer Finseth AS (nå ansatt i Contiga AS), representant for Rådgivende Ingeniørers Forening
Tonje Bay, Contiga AS, representant for Den norske Stålgruppen

Juryens uttalelse:
- Trollstigplatået iscenesetter og fremhever det dramatiske fjellandskapet ved Trollstigen. Gjennom en følsomhet til stedet, imponerende ingeniørkunst kombinert med kunstnerisk nerve i utforming og materialbruk, er dette et blitt et unikt anlegg som på en elegant måte formidler overgangen mellom arkitektur og natur.

- Trollstigplatået er et omfattende arkitekturprosjekt både i program, kompleksitet og skala. Anlegget har inntil 750.000 besøkende i løpet av en sommer og dekker et område på 600.000 kvm. Alle elementer: Flomvern, restaurant, broer, stier, utsiktsplattformer og møblering, fremstår som en helhet og integrert i landskapet. Byggverket skal ha lang levetid, minst mulig vedlikehold og kunne tåle store påkjenninger med inntil 7 meter snø, noe som stiller høye krav til materialene.

- Styrken og slankheten i stålet sammen med betongens massivitet skaper spennende kontraster og knytter bygg til sted. Her er en unik variasjon og kreativitet i bruken av stål, særlig cortenstål. Fra de store konstruksjonene i brospenn og utkragede utsiktspunkt som skal tåle ekstreme påkjenninger, til kledning, kanting, rekkverksstolper og – spiler, møblering og dørvridere. Alle elementene har en imponerende kvalitet i detaljer og håndverksmessige utførelse."

Tidligere vinnere kan sees her: www.stalforbund.com/Stalpris/stalpris.htm
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078