23948sdkhjf

Stena Recycling: - Vi er noe mer enn skraphandler

Hvor blir det av alt stålet når oljeplatformer dekommisjoneres? Det er kanskje noe du lurer på. Jo, mye av plattformens stål havner hos Stena Recycling for gjenvnning.

Stena Recycling har 12 filialer spredd over hele Norge, og tar imot stål og metaller fra flere ulike næringer, også olje og gass. 

Noe som ikke overraskende er spesielt framtredende for Stena Recyclings avdeling i Stavanger.

Kommer ikke på avveie

- Ja, vi er en stor mottaker av stål fra olje-, gass- og energinæringen på Vestlandet. Men vi får inn mye stål også fra andre næringer, i tillegg til elektronikk. Det vi i Stena Recycling kan dokumentere er at stålet ikke kommer på avveie etter at det er levert inn til gjenvinning hos oss, sier Bjørge Tjelta. Han er leder for Stena Recycling i Stavanger-området.

Metalsupply møter han på ONS-messa der Stena Recyling selvsagt har en sentral plass. Tjelta sier at et er en økende forståelse og interesse for at materialene som skal gjenvinnes kan spores. Med andre ord at de som leverer stålet til Stena Recycling kan være sikre på stålet blir gjenvunnet til et nytt produkt.

- Hos Stena Recycling klargjør vi stålet for smelteverk og støperier i Norge. Mesteparten av det vi samler inn og klargjør, sender vi til Celsa i Mo i Rana, der stålet for nytt liv, forklarer Tjelta.

Også elektronikk-avfall

I tillegg til stål og metaller behandler Stena Recycling også elektronikk-avfall. Plast som oppstår i elektronikken er også en del av det de håndterer.

Stena Recycling har Nord-Europas mest moderne gjenvinningsanlegg i Halmstad som bistår i plastgjenvinningen..

- I tillegg til å ha et nært samarbeid med ulike dekommisjoneringsselskap, får vi også en del stål fra underleverandører til olje-, gass- og energinæringen.

Stena Recyclings omsetning i Norge ligger på om lag to milliarder kroner, og Tjelta sier at omsetningen er økende. Som så mange andre i bransjen har også de vært rammet av økte råvarepriser, men at disse nå har stabilisert seg.

65.000 tonn i Stavanger-regionen

Bare ved avdelingen i Stavanger, som er den største i området, behandler de 65.000 tonn med stål, metall og elektronikk årlig. Med dette tallet er de den største aktøren i distriktet.

- Stena Recycling jobber med å omstille seg til å bli mer sirkulær. Trucker og maskiner er blitt mer elektriske, og vi satser på solcellepaneler. Men materialhåndtering slik vi driver med krever mye energi, derfor har elektrifiseringen latt vente på seg. Men den vil komme, sier Tjelta videre.

Han legger til at kundene etterspør kompetansen til Stena Recycling.

- Tidligere ble vi sett på som en skraphandler, og ikke et vondt ord om dem. Men jeg oppfatter at vi dag er mer enn det. Vi er en sirkulær partner for våre kunder. Det er mange av dem som ønsker et samarbeid med oss, sier Tjelta, og legger til at det ved anlegget i Stavanger er 30 ansatte.

Inkluderende arbeidsgiver

- Er det vanskelig å få tak i kvalifisert arbeidskraft?

- Vi er en inkluderende arbeidsgiver, og har et tett samarbeid med skoler og NAV, og gjennom utplassering får vi stort sett tak i de folkene vi har behov for, svarer regionlederen, som deltar på ONS-messa for andre gang.

- Vi har sett nytten av å være her, fordi vi trenger å være tett på kundene i en tidlig fase for å inngå samarbeid, avslutter Bjørge Tjelta.

Dette er Stena Recycling i Norge:
-12 filialer spredt over hele landet
-Totalt 300 ansatte på landsbasis
-Omsetter for over to milliarder
-Håndterer ca 700.000 tonn med stål, metaller og elektronikk i løpet av ett år.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.235