23948sdkhjf

Damstahl: Er dette vendepunktet?

Damstahl har publisert sin månedlige rapport. Damstahl skriver at første vårtegn kommer i høst
Etterspørsel
Det europeiske markedet for rustfritt stål viste ikke noen bedring i første halvdel av august. Men mot slutten av perioden rapporterte mange aktører i markedet dog om et lite løft i ordreinngangen etter sommerperioden. De mest positive tegn kommer fra de hjemlige markeder i ‘Damstahl–land’, mens eksportmarkedene halter noe bak.
I juli 2013 nådde PMI for hele Europa for første gang siden midten av 2011 over indeks 50, hvilket kan indikere en begynnende markedsekspansjon. Det er dog for tidlig å si noe allerede nå om det er et vendepunkt, men det er tegn på at Europa har stanset sin langvarige nedtur.

Verkene
Markedssituasjonen for de europeiske verkene er fortsatt meget vanskelig. I inntjeningen var allerede lav, men i Q2 falt også mengdene noe som skapte en situasjon med ‘dobbel ulykke’ for de europeiske produsentene. Basisprisene fortsatte å falle de seneste månedene, men nådde kanskje bunnen i august. Omsetningsreduksjoner har vært medvirkende til å begrense tapene, men kunne ikke fullt ut utligne de svakere prisnivåer. I august viste Acerinox initiativ og annonserte prisstigninger på 50 € for september og oktober. Aperam gjorde etterfølgende samme tiltak.

Lagre
Dessverre er det kun opplyst data om de rustfrie stållagre i Tyskland. Her økte lagrene i Q1/13, men ble redusert igjen allerede i Q2/13 av grossister under nikkelprisenes fall. Gjennom Q2/13 var lagerbeholdningene uforandret, og akkurat nå drøyer grossistene med å gjenoppbygge lagre, siden nikkelprisen ikke viser noen klar retning, men stagnerer i begynnelsen av september på et nivå omkring 14.000 USD pr. t.

Sluttfortbruk
Etterspørselen etter rustfritt stål var i august fortsatt meget lav.
Byggeri og anlegg: Ifølge bransjeforeningen Euroconstruct er etterspørselen på det europeiske markedet for bygg og anlegg lav i 2013 (-2.8% i forhold til 2012). Det forventes en stabilisering i 2014 og en vekst på 2 % for 2015. Forbruksgoder: Stemningen viste et overraskende løft i Sør-Europa (Spania, Portugal og Italia), hvor det nå synes å være mere utbredt tillit til at lavpunktet nås i Q4/13. Samtidig er det også overraskende, at forbrukerne i Frankrike og Tyskland utviser større pessimisme, siden de forventer skattestigninger.
Transport: Nye innregistreringer av personbiler i Vest-Europa steg i juli med 4,4 % (år-til-år). Spania, Portugal og Hellas viste dog tosifret vekst i juli (år-til-år) – Spania +15 %, Portugal +17 % og Hellas +12 %. Prosessindustrien: Den tyske bransjeforeningen VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e.V.) rapporterer om en stigning på 10 % i de tyske investeringer innenfor maskiner og anlegg i juli sammenlignet med 2012.

Kilde: Damstahl


Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078