23948sdkhjf

Equinor og GRTgaz inngår avtale om utvikling av CO2-infrastruktur i Frankrike

Equinor og den franske gassoperatøren GRTgaz har inngått en prosjektutviklingsavtale (PDA) for et transportsystem som skal frakte CO2 fra industrielle utslippskilder i Frankrike til sikker og permanent lagring utenfor kysten av Norge via det planlagte rørledningsprosjektet CO2 Highway Europe.

Prosjektet GRTgaz og Equinor skal utvikle har som mål å bidra til å avkarbonisere Dunkerque industriområde, som står for rundt 20 prosent av Frankrikes industrielle CO2-utslipp.

Konkret vil GRTgaz utvikle et 30 km landbasert rørledningsnettverk i Dunkerque-regionen, og en kompressorstasjon i Dunkerque som sender CO2 inn i offshore-rørledningen som skal forbindes med CO 2 Highway Europe.

5,5 millioner tonn CO2

Kapasiteten i startfasen vil være 3 til 5,5 millioner tonn CO2 per år, og kapasiteten kan utvides til også å ta imot CO2 fanget ved andre industriklynger i Frankrike.

Grete Tveit, direktør for lavkarbonløsninger i Equinor, og Sandrine Meunier, konsernsjef i GRTgaz.

– For industrisektorer som ikke kan avkarboniseres direkte gjennom ren kraft, er karbonfangst og -lagring (CCS) en løsning. Ved å bygge CO2 transport- og lagringsløsninger i industriell skala sammen med GRTgaz, kan vi hjelpe karbonintensive industrier i Frankrike til å fortsette å utvikle og sikre arbeidsplasser og verdiskaping i en bærekraftig fremtid. Samarbeidet styrker også CO2 Highway Europe-prosjektet, da den franske forbindelsen vil styrke stordriftsfordelene ytterligere, sier Grete Tveit, direktør for lavkarbonløsninger i Equinor.

Viktig for Frankrike og Europa

- GRTgaz utvikler dedikerte overføringsnettverk for transport av CO 2 fanget i franske industriområder til steder for lagring og utnyttelses i Frankrike og Europa. Fangst, lagring og utnyttelse av CO2 vil spille en viktig rolle i avkarboniseringen i Frankrike og Europa, og infrastruktur er et viktig element i denne CO2 -verdikjeden. Vi er stolte over å signere dette partnerskapet med Equinor der vi ved å bygge på de to selskapenes kompetnse kan gi Frankrike en effektiv og konkurransedyktig avkarboniseringsløsning, sier Sandrine Meunier, konsernsjef i GRTgaz.

Equinor og GRTgaz vil samarbeide om utvikling av sine CO2-overførings- og lagringsinfrastrukturer og tilhørende tjenester: nettverksplanlegging, teknisk design og industriell sikkerhet samt i arbeidet med regulatoriske forhold. Mulighetsstudier pågår nå, med sikte på å starte ingeniørstudier i slutten av 2024 og ha infrastruktur i 2029.

Industriell transformasjon

I Frankrike er dette prosjektet i tråd med regjeringens foreslåtte strategi (Frankrike 2030) for fangst, bruk eller permanent geologisk lagring av karbon (CCUS) og med ønske om å trappe opp samarbeidet mellom Frankrike og Norge om grønn industriell transformasjon, i samsvar med det strategiske partnerskapet som ble signert mellom de to landene 16. januar 2024.

Kilde: Pressemelding fra Equinor

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063