23948sdkhjf

Ingen streik – lettelse hos Aker Solutions

Ved Aker Solutions’ avdeling på Tranby i Lier er det lettelse ettere at det ble klart at det ikke blir streik.

Partene kom til enighet søndag kveld etter å ha forhandlet 19 timer på overtid.

Fellesforbundet hadde varslet at 14.000 arbeidstakere ved flere industribedrifter ville blitt ut i streik fra mandag morgen av dersom partene ikke kom til enighet.

Fornøyde medlemmer

Men søndag kveld ble det altså klart at partene hadde kommet til enighet i det såkalte «Frontfagsoppgjøret».

Ved Aker Solutions på Tranby skulle mer enn 100 ansatte i Fellesforbundet streiket fra mandag morgen, men tillitsvalgt for verkstedklubben, Geir Solvang, tror medlemmene er fornøyd med rammen på 5,2 prosent lønnsøkning.

Med god hjelp fra riksmekler Mats W. Ruland og assisterende mekler Richard Saue valgte Norsk Industri og Fellesforbundet å akseptere skissen som ble fremlagt.

Partene meklet mer enn 19 timer på overtid i forhold til den opprinnelige meklingsfristen som gikk ut ved midnatt 6. april. Til slutt la Riksmekleren en skisse på bordet som begge parter valgte å akseptere.

Enige: F.v. Knut E. Sunde (Norsk Industri), Riksmekler Mats Ruland og Jørn Eggum (Fellesforbundet). Foto: Cathrine W. Eidal / Norsk Industri

- Kan leve med

I årets frontfagsoppgjør lå det mange krav på bordet. Et av disse har vært kravet om en etter- og videreutdanningsreform samt Fellesforbundets krav om seriøsitet.

– Dette har vært svært krevende temaer som vi har brukt mye tid på. Godt hjulpet av Riksmekleren kom vi heldigvis fram til et resultat vi kan leve med, sier Knut E. Sunde, fung. administrerende direktør i Norsk Industri.

Et krevende oppgjør

Partene ble til slutt enige om en økonomisk ramme på 5,2 prosent. Rammen består av fjorårets lønnsoverheng, effekter av sentralt oppgjør, samt beregninger for antatt lønnsglidning, det vil si sannsynlig resultat fra lokale lønnsforhandlinger. Denne rammen fra frontfaget er en norm for etterfølgende oppgjør i privat og offentlig sektor.

– Dette har vært et dyrt og vanskelig oppgjør. Vi brukte lang tid, men når Riksmekleren til slutt la fram en skisse vi kunne leve med så valgte vi å akseptere den for å unngå å sende våre medlemmer ut i en storstreik, sier Sunde.

– Vi vil takke Fellesforbundets delegasjon for en god og konstruktiv prosess, på tross av interessemotsetninger. Vi vil også takke meklerne for god bistand i å lose oppgjøret i havn på en trygg måte, sier Sunde.

Uravstemning

Begge delegasjonene anbefaler det resultatet som nå er fremforhandlet. Oppgjøret går nå til uravstemning blant Fellesforbundets medlemmer. Fristen for denne er 7. mai 2024, med frist for tilbakemelding til Riksmekler 8. mai kl. 12.00. Styret i Norsk Industri skal for sin del behandle resultatet.

Kilde: NRK Norsk Industri

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094