23948sdkhjf

Milliard-kontrakt til Kongsberg Gruppen

Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) har signert en kontrakt med Patria for levering av PROTECTOR fjernvåpenstasjoner på flere enn 300 Patria-kjøretøyer som det finske selskapet leverer til Sverige og Finland.

Kontrakten har en verdi på om lag 1,2 milliarder kroner.

KDA vil levere sine PROTECTOR RS4-våpenstasjoner til Patrias Common Armored Vehicle Systems (CAVS), som er et pansret og svært mobilt modulært ‘6 x 6’ kjøretøy. Patria kunngjorde 20. mars en kontrakt om å levere 321 slike CAVS-kjøretøyer til det svenske forsvaret.

Langvarig kontrakt

Leveransene starter fra 2025 og varer inn i 2030-årene.

- I KDA er vi glade for å jobbe tett med Patria for å styrke forsvarsevnen til Sverige og Finland. Valget av felles militært utstyr blant nordiske land sikrer militær interoperabilitet og økt logistisk effektivitet. Det styrker også industrisamarbeidet til støtte for NATOs visjon om utskiftbart utstyr og forsyningssikkerhet, sier Eirik Lie, president i Kongsberg Defence & Aerospace.

- Denne avtalen gir en unik mulighet til å levere våpensystemer for å betjene behovene til flere land under én kontrakt og er nok en milepæl for det internasjonale CAVS-programmet. Effektiviteten og systemenhetsfordelene mellom partnernasjonene er enestående og ble allerede utnyttet i samarbeidet under utviklingsfasen, sier Esa Rautalinko, konserndirektør i Patria.

Om PROTECTOR:

PROTECTOR RS4 er designet og bygget for drift under tøffe forhold, med egenskaper som beskytter operative soldater ved hjelp av stabil og presis optikk og laser for å observere og oppdage mål. KONGSBERG er verdensledende leverandør av Remote Weapon Systems (RWS) og har til dags dato levert mer enn 20 000 PROTECTOR-systemer til 28 nasjoner.

Patria og CAVS:

Patria 6x6-kjøretøyet ble valgt som plattform for CAVS-samarbeidsprogrammet mellom flere europeiske land i 2021. CAVS-relaterte Patria 6x6-leveranser pågår til Latvia, Finland og Sverige, og kjøretøy er i operativ bruk. Tyskland ble med i programmet i april 2023.

Kilde: Pressemelding fra Kongsberg Gruppen

KLIKK for alle artikler i Kontrakter og oppdrag.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.14