23948sdkhjf

Investerer 225 millioner i full teknologioppgradering ved Hydro Husnes

Med en investering på 225 millioner kroner fullfører Hydro teknologioppgraderingen i elektrolysen på Hydro Husnes.

Når prosjektet er ferdigstilt vil verket i Kvinnherad være ett av de mest moderne og energieffektive aluminiumsverkene i verden.

– Dette er siste steg i en tretrinnsrakett som startet med B-linjen og fortsatte med 80 av 200 elektrolyseceller i A-linjen. Med denne investeringen realiserer vi det fulle teknologiske potensialet til elektrolysen ved å oppgradere de siste 120 cellene. Vi ruster opp for fremtiden, sier Johan Berg, leder for Hydros aluminiumsvirksomhet i Norge.

Økt energieffektivitet

Hydro Husnes nådde en milepæl i juni 2021 da produksjonen ble tatt opp igjen i den oppgraderte B-linjen, som hadde vært stengt siden finanskrisen i 2009. Siden startet oppgradering av A-linjen til samme høye standard. Investeringene på Hydro Husnes gir økt energieffektivitet og lavere utslipp av klimagasser, som igjen gir aluminium med svært lavt CO2-fotavtrykk sammenlignet med verdensgjennomsnittet.

Selv om lavkarbonproduktene er etterspurt blant kunder i Europa har lavere økonomisk aktivitet de siste par årene også ført til produksjonskutt ved Hydro Husnes, som i all hovedsak leverer aluminium til den europeiske bygge- og anleggsbransjen og bilindustrien. Siden september 2022 har 80 av de 200 produksjonscellene i B-linjen vært ute av drift. Det er dette mulighetsvinduet Hydro nå bruker strategisk til å sluttføre den teknologiske oppgraderingen.

a couple of men in safety gear standing on a factory floor

Johan Berg, leder for Hydros aluminiumsvirksomhet i Norge (t.v.) med fabrikksjef Jon Ola Ystgaard. Foto: Hydro

Møter kundenes klimakrav

 – Produktene fra Husnes møter klimakravene til viktige kunder, og nå ser vi tegn til bedring i markedet etter en periode med nedgang. Etterspørselen etter lavkarbonaluminium og avanserte støperiprodukter med lavt CO2-fotavtrykk kommer bare til å øke i et Europa som skal gjennom det grønne skiftet. Husnes står klar til å levere, sier Berg. 

Oppgraderingen av de siste 120 cellene vil pågå parallelt med andre større prosjekter, blant annet byggingen av et nytt tappeverksted til 87 millioner kroner som vil løfte den interne infrastrukturen på verket.

– Lokale leverandører er involvert, så prosjektene har lokale ringvirkninger og er med på å skape aktivitet i kommunen. Investeringene gir et kraftig signal om stor tro på aluminiumsproduksjon i Kvinnherad. Det gir motivasjon til å utvikle verket som fremtidsrettet arbeidsplass og hjørnesteinsbedrift i et levende og aktivt lokalsamfunn, sier Jon Ola Ystgaard, fabrikksjef ved Hydro Husnes.

Arbeidene med å oppgradere de siste 120 cellene starter i nær fremtid og forventes å være ferdigstilt høsten 2025.

Kilde: Pressemelding fra Hydro

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063