23948sdkhjf

Damstahl: Stål- og metallforbruket svekket

Det norske hjemmemarkedets forbruk av stål og metaller er svekket betydelig i 2013 viser stålgrossisten Damstahls markedsrapport for august.
Fiskeindustrien
Akkurat nå er lakseprisene høye, noe som får lakseproduksjonen til å kjøre med maksimal utnyttelse av det eksisterende utstyret. Når lakseprisene faller, vil behovet for nytt utstyr og oppgradering av eksisterende utstyr økes, hvilket vil få positiv innflytelse på etterspørselen etter rustfritt stål. Norske leverandører av utstyr til fiskeindustrien står i en sterk markedsposisjon.

Offshore/den mekaniske industri
Bergen Group’s Shipbuilding Divisjon er solgt til ukrainske CALEXCO. Statoil vil flagge ut 1.000 jobber til land med lave omkostninger. Seadrill har 22 rigger under nybygging (samlet verdi 14 milliarder kroner), og Stena Drilling har bestilt to kjempe rigger hos Samsung (verdi i alt 9,7 milliarder kroner).

Bygg og anlegg
Anleggsvirksomhetene opplevde i første kvartal i år en stigning på 3 % i verdien av ordrereserver sammenholdt med fjerde kvartal ‘12. Den tilsvarende stigningen innen for ingeniørbyggearbeider var på 5 %. I forhold til første kvartal ‘12 steg den totale ordrereserven innen for anleggs-industrien med 2 %.

Prosessindustrien
Produksjonen falt i mai med 2,1 % sammenliknet med april. Produksjonen i mai steg dog 2,8 % (år-til-år). Utvinningen av rå-petroleum steg fra mars til mai med 3,5 % og utvinningen av naturgass med 5,2 % i forhold til den foregående tre måneders perioden. Fremstillingen av skip, båter og oljeplattformer steg med 20,6 %, likesom industrien for maskiner og utstyr også var sterk (+12,8 %).

Ekstern handel
Oljeeksporten falt i juni 2013 med 1,2 % (år-til-år) og beløp sig til 21,1 milliarder kroner. Eksporten av naturgass falt kun med 0,1 % i juni 2013 (år-til-år) og var på 18.4 milliarder kroner. Første halvår 2013 så en også et hopp i importen av biler sammenliknet med første halvår 2012. Antallet av importerte biler steg til mer enn 97.400 til en verdi av 15,8 milliarder kroner. Dette var 1 milliarder kroner mere og 4.500 biler flere enn i samme periode i 2012.

Aker Solutions
Det ble booket adskillige nye ordrer i juni/juli 2013, inkl. leveringen av utstyr til undersjøisk produksjon til et britisk oljefelt (440 millioner dollar), og en kontrakt med Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering for levering av en boreutstyrspakke til produksjonsplattformen på oljefeltet Mariner. Kontrakten inneholder en opsjon på levering av en tilsvarende pakke til Bressay-feltet (planlagt levering i 2015). Aker Solutions vant en kontrakt fra Caspian Drilling Company for levering av en komplett boreutstyrspakke til en ny semi-undervannsborerig i Azerbaijan (planlagt levering første kvartal ‘16). I juli 2013 avleverte Aker Solutions en 8.000 tonn boreplattform til installasjon på Ekofisk-feltet, som er drevet af ConocoPhillips i Nordsjøen.

Statoil
Den samlede omsetningen falt i andre kvartal ‘13 med 26 % (år-til-år) til 148,3 milliarder kroner. Nettodriftsresultatet falt i andre kvartal ‘13 med 45 % (år-til-år) til 34,3 milliarder kroner. Netto-inntjeningen falt i andre kvartal 13 med 84 % (år-til-år) til 4,3 milliarder kroner sammenliknet med 26,6 milliarder kroner i andre kvartal ‘12.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11