23948sdkhjf

Sveisere utsatt for det farlige stoffet: - 500 ganger høyere enn vi aksepterer

18.000 arbeidere i Sverige eksponeres daglig for det kreftfremkallende stoffet «seksverdig» krom.

Stoffet frigjøres blant annet ved fremstilling av eller sveising i rustfritt stål og ved overflatebehandling av metallprodukter.

En undersøkelse fra svenske Lunds universitet viser at grenseverdien er for høy og at mange arbeidere utsettes unødvendig.

20 ekstra lungekrefttilfeller

I dag er grenseverdien 5 mikrogram/kubikkmeter luft, noe som tilsvarer 20 ekstra lungekrefttilfeller pr 1000 eksponerte arbeidere etter 40 års yrkeseksponering.

– Nivået av «seksverdig» krom i Sverige er i dag fem hundre ganger høyere enn det vi normalt aksepterer for kreftfremkallende stoffer utendørs. Vi er også høyere enn andre land som Danmark, Nederland og Frankrike. Danmark senket sin grenseverdi til 1 mikrogram/kubikkmeter etter en alarmmelding for et par år siden, sier Karin Broberg, professor i arbeids- og miljømedisin ved Lunds universitet, i en pressemelding.

Nye grenseverdier

Broberg har de siste årene undersøkt i hvilken grad ansatte i Sverige blir utsatt for stoffet og hvordan arbeidsgivere håndterer dette. Ved å måle luft, blod og urin hos de utsatte håper forskerne at resultatene vil føre til nye grenseverdier.

– Hos 81 prosent av arbeiderne ved bedriftene ble det målt luftkonsentrasjoner under 1 mikrogram/kubikkmeter, men 7 prosent overskred den svenske grenseverdien. De som sveiset i rustfritt stål løp størst risiko, sier Malin Engfeldt, forsker ved Lunds universitet.

Åndedrettsvern viktig

Kartleggingen viser også at funksjon og tilstrekkelig ventilasjon senket krominnholdet i kroppen. Forskerne så også på effekten av åndedrettsvern, og fant at arbeidere som brukte åndedrettsvern hadde høyere nivåer av krom enn de som ikke gjorde det.

En forklaring kan være at pustemaskene tas av for tidlig eller at skjegget ikke er barbert, noe som gjør at beskyttelsen ikke lukker tett. Da er 90 prosent av effekten tapt.

Manglende info om risiko

– I Sverige synes vi at vi er så gode på arbeidsmiljøet, men vi må jobbe aktivt for å redusere eksponeringen for tungmetaller. «Seksverdig» krom er ett eksempel, men det er andre også. I mindre bedrifter og hos underleverandører mangler det informasjon om risiko og inspeksjoner vil være nødvendig på en helt annen måte enn det som skjer i dag. Det finnes tiltak som reduserer eksponeringen for krom, men da må man først forstå viktigheten av å bruke utstyret riktig, avslutter Karin Broberg.

Klar over faren i Norge

Også i Norge er man klar over faren ved såkalt "seksverdig" krom. På Arbeidstilsynets hjemmesider står det blant annet at "seksverdige kromforbindelser kan forårsake kreft".

Videre står det følgende om, sveising og krom:

Forekomst: Krom og kromforbindelser brukes til framstilling av rustfritt stål og til forkromming. Eksponering for metallet skjer særlig ved utførelse av varmt arbeid.

Helsefare: Krom kan gi allergisk eksem, bronkitt og støvlungesykdom. Ved store doser kan nyreskader oppstå. 

Kilde: Metal-supply.se

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.111