23948sdkhjf

Store planer for Ilmenitt-smelteverket i Tyssedal

Ilminitt- og jernfabrikken i Tyssedal vil revolusjonere teknologien og doble produksjonen av titanråstoffer og høyrent støpejern. Dette skal skje via investeringer for 6 milliarder kroner i Norge og Afrika.
- Målet er å bygge opp produksjonen i Tyssedal innen 2025. Vi skal utvikle en ny teknologi for å drive prosessen med gass i stedet for som nå, med kull, forteller administrerende direktør Harald Grande til ABC Nyheter.

En ny ovn er planlagt ferdigstilt i 2017 der prosessen med å foredle råvaren til titandioksid og høyrent støpejern skjer ved hjelp av hydrogen, og ikke kull slik tilfellet er nå. Den nåværende ovnen skal bygges om til gassprosess også.

Den nye teknologien vil redusere fabrikkens CO2-utslipp fra 350.000 tonn i året nå, til 90.000 tonn etter utvidelsen. Energieffektiviteten vil bli forbedret med 60 prosent.
Utvidelsene vil gi 70-100 nye arbeidsplasser i tillegg til dagens 170.

De nærmere planene vil Tizir Titanium & Iron, som eier smelteverket i Tyssedal presentere på EnergiRikekonferansen i Haugesund i dag.

Senegalesisk råstoff
Råstoffet til den nye produksjonslinja i Tyssedal kommune skal komme fra et enormt gruveanlegg som Tizir er i ferd med å bygge opp i Senegal. Gruven skal være i drift til våren.

I dag er produksjonen i Tyssedal den tredje største i verden, men med utvidelsene blir selskapet verdens nest største, etter Rio Tinto.


Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078