23948sdkhjf

Elkem markerer 120-års jubileum

2. januar 2024, markerer Elkem sitt 120-års jubileum. Selskapet har vokst fra å være en industriell start-up i 1904 til en posisjon i 2024 som en av verdens ledende leverandører av avanserte silisiumbaserte materialer – som er kritiske innsatsfaktorer for både digitalisering og grønn omstilling.

Elkem ble grunnlagt 2. januar 1904 av Sam Eyde, Knut Tillberg samt Knut og Marcus Wallenberg som «Det Norske Aktieselskab for Elektrokemisk Industri».

I dag har selskapet rundt 7.300 ansatte over hele verden, som skaper en omsetning på 45,9 milliarder kroner (2022) og presterer blant de 5 % beste innen klima (CDP).

Langisktig leverandør

- Vi er veldig stolte av Elkems 120 år lange historie, som demonstrerer til det fulle at vi er en langsiktig leverandør. Våre medarbeidere over hele verden henter mye inspirasjon fra denne arven, men vi er alltid fokusert på fremtiden og det å levere nye og innovative produkter og tjenester til våre kunder. Vi ser derfor ikke på oss selv som et 120 år gammelt selskap, men som 120 år ungt, og vi jobber med kontinuerlige forbedringer hver eneste dag, sier Elkems konsernsjef Helge Aasen.

Selv om Elkem har utviklet seg mye siden oppstarten, har selskapet også holdt seg tro mot det opprinnelige forretningskonseptet som var å bygge en betydelig industrivirksomhet med internasjonalt perspektiv. Forskning og innovasjon spiller en nøkkelrolle i dette: Med mer enn 550 medarbeidere innen dette området over hele verden, står nå nye produkter introdusert i løpet av de siste fem årene for mer enn 20 prosent av Elkems omsetning. Dette bidrar til at Elkem er godt posisjonert for megatrender som digitalisering og grønn omstilling.

Avanserte silikoner

- Elkem anno 2024 er en av verdens ledende leverandører av avanserte silisiumbaserte materialer som former en bedre og mer bærekraftig fremtid. Vi utvikler avanserte silikoner, silisiumprodukter og karbonløsninger ved å kombinere naturlige råvarer og fornybar energi med menneskelig skaperkraft. Slik hjelper vi kundene våre med å utvikle og forbedre viktige løsninger som elektrisk mobilitet, digital kommunikasjon, helse og personlig pleie samt smartere og mer bærekraftige byer, sier Aasen.

Tre viktige milepæler for Elkem i nyere tid inkluderer integrasjonen av en kjemisk virksomhet i Frankrike i 2015, som tilførte en sterk kultur for spesialisering, forskning og innovasjon; integrasjonen av to fabrikker i Kina i 2017, som bidro til et dynamisk og smidig forretningsperspektiv og posisjonerte Elkem ytterligere for det asiatiske markedet; og noteringen på Oslo Børs fra 2018, hvor selskapet nå også er en del av ESG-indeksen for de 40 børsnoterte selskapene med best ytelse innen ESG.

200-års jubileum for oppdagelsen av silisium som grunnstoff

2024 markerer også at det er 200 år siden silisium først ble isolert og identifisert som et grunnstoff av Jöns Jacob Berzelius, en svensk kjemiker. Det er det nest vanligste grunnstoffet i jordskorpen, etter oksygen.

Silisium er i dag mest kjent for sine halvlederegenskaper og har vært avgjørende i utviklingen av solenergi og elektronikk, og driver digital teknologi – som illustrert av navnet "Silicon Valley" (silisiumdalen). Noen bruker til og med begrepet "silisiumalderen" for å karakterisere perioden fra slutten av det 20. århundre til begynnelsen av det 21. århundre.

Silisium finnes ikke i ren form i naturen. Det er heller bundet til andre stoffer, som oksygen i såkalte silikatmineraler. tilstede sammen med oksygen og andre elementer i ulike mineraler. Silisium produseres typisk av kvarts eller kvartsitt (SiO2), med lavt innhold av urenheter.

I dag finner man rundt tre gram høyrent silisium produsert av Elkem inne i mange av verdens smarttelefoner. Avanserte silikoner fra Elkem finnes også i mer enn to millioner elektriske kjøretøy rundt om i verden. Elkems silisium har til og med gjort seg gjeldende andre steder enn på jorden, som en del av de termiske batteriene som landet Perseverance-roveren på Mars.

Kilde: Pressemelding fra Elkem

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093