23948sdkhjf

Aker BP oppgraderer oljevernsystem

Aker BP har tildelt det Horten-baserte teknologiselskapet Vissim en kontrakt for å oppgradere oljevernsteknologien på operatørselskapets faste og flytende installasjoner på norsk sokkel.

Aker BP skal utstyre installasjonene Valhall, Ula, Edvard Grieg, Ivar Aasen, Alvheim og Skarv med em nye og oppgradert løsning for deteksjon av oljeutslipp.

Det oppgraderte, radarbaserte oljedeteksjonssystemet anvender ny billedbehandlingsteknologi som gjør systemet enda mer følsomt, som igjen betyr at det kan oppdage enda mindre oljeutslipp.

Maskinlæring

Systemet tar også i bruk maskinlæring for å kategorisere oppdagede fenomener og forhindre at det utløser falske alarmer som tradisjonelt har vært en utfordring med radarbaserte systemer. Sistnevnte reduserer mengden falske alarmer i kontrollrommet, som igjen betyr mindre stress for operatørene.

– Den nye løsningen har mye høyere sensitivitet, som betyr at svært små utslipp vil bli oppdaget samtidig som man får færre falske alarmer. Systemet gjenbruker også eksisterende utstyr som allerede er installert offshore, noe som holder investeringskostnadene nede. Det er en vinn-vinn for alle involverte, sier Håvard Odden, direktør for Vissims virksomhet i Nordsjøen.

Myndighetskravene for overvåking og deteksjon av oljeutslipp er at operatører skal ha deteksjonsteknologier som til sammen gjør dem uavhengige av værforhold. To-i-ett-løsningen fra Vissim muliggjør både fartøyssporing og deteksjon av oljesøl ved hjelp av samme radar. En enda mer følsom billedbehandlingsteknologi gjør systemet mindre sårbart for falske alarmer som forårsakes av fenomener som utløses av kraftig regn, kjølvann fra fartøy, og andre fenomener.

Andre kontrakt på ett år

Aker BP tildelte i fjor høst en kontrakt til Vissim for å utvikle en ny, digital plattform (dashbord) for oljevernovervåkning og -deteksjon på norsk sokkel. Denne løsningen kombinerer input fra en rekke ulike kilder for deteksjon av oljesøl, inkludert radarer, satellitter, sensorer på subsea produksjonsutstyr, og kombinere dem i én komplett og lettforståelig visuell oversikt.

Det nye og oppgraderte oljedeteksjonssystemet vil bli en integrert del av Aker BPs digitale plattform for oljevern og -deteksjon.

– Vi er svært godt fornøyde med Aker BP og den norske oljeindustriens respons på de nye løsningene våre. De viser tydelig at M-en i HMS har høyeste prioritet ved siden av helse og sikkerhet, legger Håvard Odden til.

Vissims hovedkontor ligger i Horten. 

Kilde: Pressemelding fra Vissim

KLIKK for alle artikler i Kontrakter og oppdrag.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.769