23948sdkhjf

Gedigent «juletre» på vei til Aibel

15. oktober forlot HVDC havvindomformerplattformen DolWin epsilon Seatriums verft i Singapore. Det går nå til Aibel i Haugesund for sluttinstallasjon av elektrisk utstyr og igangkjøring.

DolWin epsilon-plattformen er konstruert av konsortiepartnerne Aibel og Seatrium som en del av DolWin5-prosjektet for kunden TenneT.

«Seilasen fra Singapore markerer en viktig milepæl og viser evnene til Aibel og Seatrium i den pågående energiomstillingen», skriver Aibel i en pressemelding.

Fornybar energi

- Vi er stolte over snart å ha nok en HVDC-omformerplattform under beltet. Dette er den andre for TenneT etter å ha levert DolWin beta, vår aller første havvindplattform, tilbake i 2015. Siden den gang har vi virkelig gått fremover innen fornybar energi, og denne milepælen er bevis på begge selskapenes sterke posisjoner og felles ambisjoner i grønt skifte, sier konsernsjef i Aibel, Mads Andersen.

DolWin epsilon-plattformen skal nå fraktes til Aibels verft i Haugesund. Mandag denne uka kom den til Klosterfjorden, hvor den nå ligger og venter på bedre vær til å bli fraktet til Aibe s verft. Her skal Aibel og Hitachi Energy installere det siste tekniske utstyret, inkludert HVDC-omformeren og transformatorene, før igangkjøring.

Juletre: Det store gule "juletreet" ligger nå i Klosterfjorden i påvente av å bli fraktet til Aibel i Haugesund. Foto: Aibel

Stram tidsplan

- Vi har en stram tidsplan for å få ting gjort, men vi er godt forberedt. Det er et erfarent team i Haugesund, og nylig har vi utført lignende operasjoner med Hitachi Energy med stor suksess for Dogger Bank offshore vindplattformer, sier Aibels prosjektdirektør, Merete Lia Rønningen.

I Haugesund vil det være et svært synlig landemerke ved kaikanten langs Dogger Bank B havvindplattform. Det er første gang Aibel vil ha to vindplattformer på verftet samtidig.

Ruver: Omformarplattformen «Dolwin Epsilon» ruvar høyt hvilende på tunglasteskipet «Mighty Servant 1».Foto: Aibel

Holde på til neste sommer

DolWin epsilon-plattformen skal forlate verftet i Haugesund neste sommer. Deretter skal den fraktes til sin endelige destinasjon i DolWin-klyngen i den tyske Nordsjøen. Plattformen vil ha en overføringskapasitet på 900 megawatt, tilsvarende å forsyne 1,1 millioner husstander med grønn vindkraft.

Kilde: Aibel

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078