23948sdkhjf

Far og sønn, formann og prosjektleder, begge på samme arbeidsplass

Marton og Astor, far og sønn, utgjør et sterkt team på Westcon Yards Karmsund.

De har samarbeidet i over to år og har funnet en god arbeidsdynamikk basert på gjensidig respekt og samarbeid.

Marton, med over 30 års erfaring som mekaniker, har de siste10 årene vært formann for mekanikkavdelingen ved WCY Karmsund. På samme verft finner vi Astor, som bringer sin ekspertise som prosjektleder og ingeniør til bordet.

Sammen også på fritida

Koperviksguttene er vant til å jobbe sammen, også utenfor arbeidsplassen.

- Vi har jobbet mye sammen hjemme. Det har ofte blitt meg som hjelper til, spesielt med hagearbeid i løpet av årene, sier Astor.

Marton skyter inn en kommentar;

- Hvert fall tunge løft!.

Astor deler smilende hvordan faren har lært ham alt om å reparere og vedlikeholde alt fra biler og båter til mindre hverdagslige gjenstander.

Mors spesialforbud

Når vi spør dem om hvor mye arbeidssnakk som foregår på fritiden, flirer de.

- Ifølge kona snakker vi altfor mye om jobb! Vi har faktisk et forbud, spesielt under familieselskaper. Hun truer med å forlate rommet hvis vi ikke gir oss, smiler Marton.

10 år: Pappa Marton har jobbet hos Westcon i 10 år. Foto: Westcon

Men det er ikke bare arbeidsplassen de deler; de har også en felles kjærlighet for morens rullekake. Astor støtter ideen om å ta med denne spesialkaken til jobb, ettersom Marton feirer 10-årsjubileum hos Westcon Yards i år.

- Mors spesial forsvinner alltid fra bordet først når det er selskap, forteller prosjektlederen.

Balansen mellom prosjektleder og formann

Begge understreker at det ikke er noen særlig forskjell mellom deres forhold på jobb og deres forhold til andre kolleger. De synes det føles naturlig å jobbe sammen. Alle, fra administrasjonen til de på gulvet, jobber sammen som et team, og det handler om gjensidig respekt.

Marton forklarer hvordan Astor bistår med å prioritere oppgaver i henhold til kundenes ønsker. Som prosjektleder har sønnen direkte kontakt med inspektør, og videreformidler informasjonen til formennene om hvilket arbeid som må utføres til rett tid.

- Formennene sitter jo på ekspertisen, og de har mye mer realistiske tidsrammer enn oss i administrasjonen!, smiler Astor.

Marton er en mann med enorm arbeidskraft og trives godt med å jobbe lange dager. Han synes vinteren er verst, med mørke og kalde dager. Da foretrekker han å være på jobb enn å kjede seg hjemme, og insisterer på at han heller jobber 12 timer enn å bruke en time på å planlegge hva han skal gjøre i fritiden.

Prosjektleder: Astor Damm Torgersen (t.h.) er prosjektleder og ingeniør hos Westcon Yards. Foto: Westcon

Utfordringer og uenigheter

Når det gjelder arbeidsutfordringer og uenigheter, håndterer de det på samme måte som med alle andre kolleger. 

- Vi vet alle blir stresset av og til, men vi klarer å diskutere det på en ordentlig måte. Vi vet å unngå visse knapper når det er travelt, forklarer Astor.

Marton legger til:

- Jeg tror ikke jeg hadde reagert annerledes på ham enn på andre kolleger hvis det var en konflikt.

Sterkt forhold siden barndommen

Marton mimrer tilbake til yngre dager.

- Jo mer du jobber, jo mer tjener du. Barna var jo små på den tiden, på 90-tallet, og etter det store rentefallet så var det greit å jobbe overtid. Slik har det bare fortsatt.

 - Vi har vært med på verftet siden vi var små. Har jo fått verftsinntrykket siden tiden på Slippen i Kopervik, sier Astor og Marton legger til:

-Dere var til og med på nattklubbene når jeg jobbet der, på dagtid vell å merke.

Sterkt knyttet sammen: Pappa Marton (t.v.) og sønnen Astor er sterkt knyttet til hverandre. Foto: Westcon

Astor ler.

- Ja, han var til og med dørvakt, så vi har vært på gamle Torfæus i Kopervik også.

 - Jeg tror uansett om du hadde vært her eller hjemme så blir det alltid mye jobb. Det ligger nok litt i blodet vårt at vi liker å jobbe mye, deler sønnen.

Marton er enig.

- Ikke reiser jeg mye heller, det har jo vært disse gutteturene om sommeren hvor vi drar på festivaler. De er gode å ha. De får ingen røre.

AC/DC

Verden kan stå på hodet, den første helgen i juli er dedikert til Skudefestivalen for Marton, som har deltatt hvert år siden 1994. Astor er også med, i tillegg har de en nyopprettet tradisjon med å delta på Skånevikfestivalen helgen etter. Der den ene av søskene også jobber som barsjef. Turen blir gjennomført med Martons restaurerte Boble med Lillebror combi-camp på slep.

Utenom jobben deler de også interessen for musikk og drar på festivaler og konserter sammen. AC/DC og Metallica er blant deres favorittband.

- Det blir jo litt som å gå ut med seg selv, så like er vi, sier Astor.

- Meg og søskene mine blir aldri flau av ham; vi tar ham lett med oss ut! Han er en veldig omgjengelig person, legger Astor til med et smil.

Kilde: Fra Westcons hjemmeside

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125