23948sdkhjf

Bevilger omstillingsmidler etter bedriftsnedleggelser

Nordland fylkeskomme vil gi Hemnes kommune 100 millioner kroner i omstillingsmidler etter at både Natre Vinduer og Nordic Comfort Products la ned sin virksomhet i kommunen.

– Fylkesrådet i Nordland stiller seg bak Hemnes kommune sin søknad til Kommunal- og moderniseringsdepartementet på 100 millioner kroner i omstillingsmidler. Dette beløpet er et minimum for at Hemnes kommune skal kunne lykkes med utviklingsarbeidet i omstillingsperioden, sier fylkesråd for næring Bjørn Larsen. 

Alvorlig situasjon

– Nordland fylkeskommune ser svært alvorlig på situasjonen i Hemnes kommune som følge av Natre Vinduer AS og Nordic Comfort Products (NCP) har lagt ned i Hemnes. Kunnskapsparken i Bodø har i en analyse estimert den negative sysselsettingseffekten for Hemnes kommune som følge dette til å være 163 sysselsatte. Det har slått ekstra hardt ut er at nedleggelsen av Natre har kommet uventet, og at det har vært kort tid fra beslutningen ble offentlig til avviklingen skal skje, fortsetter fylkesråden.

Med bakgrunn i den negative utviklingen og behovet for ekstraordinær innsats, søker Hemnes kommune om statlig omstillingsbevilgning på 100 millioner kroner i perioden 2024-2029. Fylkesrådet mener at dette beløpet er realistisk.

Støttes

– Med erfaringene fra de tidligere statlige omstillingskommunene Nesna og Meløy, vurderes det at Hemnes ligger mellom disse to kommunene i omfang. Prisjustert ville disse to omstillingsprogrammene ha et omfang i dag på 135 millioner for Meløy og 78 millioner for Nesna. På denne bakgrunn støtter vi søknadsbeløpet på til staten på 100 millioner og vil be regjeringen gå inn med en ekstraordinær omstillingsbevilgning til Hemnes kommune i tråd med søknaden, sier Bjørn Larsen.

Nordland fylkeskommune har over tid vært en aktiv samarbeidspartner med Hemnes kommune. Kommunen fikk tilbake i 2021 status som fylkeskommunalt omstillingsområde med varighet inntil 3 år. Bakgrunnen for dette var allerede da dokumentert nedgang i sysselsetting i næringslivet, kombinert med en negativ befolkningsutvikling med stadig flere eldre.  

Lagt ned: Nordic Comfort Products lagde plaststoler av resirkulert plast. Foto: Googlemaps

To hjørnesteinsbedrifter

– Å være i en slik situasjon og deretter få nedleggelser av to hjørnesteinsbedrifter i tillegg, gjør at Hemnes nå er i en krise. Dette krever snarlig og ekstraordinær støtte fra staten for å bidra til mottiltak. Dersom Kommunal – og moderniseringsdepartementet ønsker en nærmere dialog om søknaden, stiller Nordland fylkeskommune gjerne opp sammen med Hemnes kommune i møte om dette, oppsummerer fylkesråd for næring Bjørn Larsen.  

 

Kilde: Pressemelding fra Nordland fylkeskommune

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079