23948sdkhjf

Ny studie viser at de nordiske landene er best på fornybar energi

Norge er et ett av landene som satser mest på fornybare energikilder. Norge er bare slått av Island.

Det går fram av en undersøkelse som Utility bidder har gjennomført.

Organisasjonen har sett nærmere på verdens ulike energikilder, og hvilke land som gjør det «best og dårligst» i arbeidet med å gå over fra fossile til fornybare energikilder.

Olje fortsatt største energikilde globalt

Ifølge undersøkelsern utgjør oljeprodukter mer enn 44 prosent av det totale energiforbruket på verdensbasis – mer enn noe annet produkt

Fra tradisjonelle produkter til fornybare alternativer kan vi forbruke energi på mange måter. Nedenfor er en liste over produktene med høyest prosentandel av energiforbruket på verdensbasis.

1. Oljeprodukter – 44,69 prosent

Kjente oljeprodukter for energi inkluderer gass/dieselolje, brukt til å drive motorer, og parafinvoks. Bortsett fra å bli brukt i stearinlys, kan parafinvoks også brukes som jetmotordrivstoff. Med så mange energibaserte applikasjoner er det ikke overraskende at dette produktet er ansvarlig for 44,69 prosent av alt energiforbruk over hele verden.

2. Elektrisitet – 23,01 prosent

Elektrisitet utgjør 23,01 prosent av verdens energiforbruk. Bortsett fra å gi strøm til bedrifter, gir dette energiproduktet strøm til hjem over hele verden - dette er sannsynligvis grunnen til at det er det nest høyest forbrukte energiproduktet på listen vår.

3. Naturgass – 21,36 prosent

Som navnet antyder, er naturgass en relativt ren energikilde sammenlignet med andre alternativer på listen over energikilder.

De beste

Ser vi på hvilke land som er har kommet lengst i å bruke fornybare energikilder, troner Island på topp – tett fulgt av Norge.

I 2020 ble det avslørt at 6,43 prosent av alt energiforbruk kom fra fornybare kilder og avfallskilder.

Mest fornybar energi: Island topper listen over land som bruker mest fornybar energi, tett fulgt av Norge. Illustrasjon: Utility bidder

1. Island – 89,47 prosent

Med 89,47 prosent av sin totale energiforsyning som omfatter fornybare energikilder, er Island øverst på listen.  De to primære kildene til fornybar energi her er vannkraft og geotermisk kraft, som begge er egnet for det kaldere klimaet i dette landet.

2. Norge – 54,35 prosent

Norge er nummer to på listen med 54,35 prosent av energiforsyningen fra fornybare kilder. I likhet med Island har dette landet implementert mange vannkraftverk for å hjelpe til med å produsere strøm til sine norske innbyggere. I tillegg til dette har folket her tatt i bruk elbiler som en måte å redusere utslippene av klimagasser.

3. Costa Rica – 54 prosent

Costa Rica, som ligger nær ekvator, har utnyttet sitt solfylte vær ved å etablere en rekke solenergistasjoner over hele landet.

Verstingene

Koreas fornybare energiforsyning utgjør bare 3,36 % av den totale forsyningen - lavere enn noe annet land

Fra de mest bærekraftige landene til de minste, listen nedenfor viser hvilke steder som har den laveste andelen fornybar energi sammenlignet med den totale energiforsyningen.

Verstingene: Dette er noen av landene som har lavest forbruk av fornybare energikilder. Illustrasjon: Utility bidder

1. Korea – 3,36 prosent

Med bare 3,36 prosent av den totale energiforsyningen kommer fra fornybare kilder, vises Korea øverst på listen. Til tross for å ha den laveste andelen fornybar energiforsyning, har Korea erkjent dette og har foreslått måter å øke bruken av fornybar energi i fremtiden.

2. Israel – 4,87 prosent

Neste på listen vår over land med lavest andel fornybar energi er Israel. Med mye av dette landets elektrisitetssektor som fortsatt bruker fossilt brensel, ser det ut til at Israel fortsatt er avhengig av tradisjonelle former for energiforsyning – bevist av det faktum at bare 4,87 prosent av energien her kommer fra fornybare kilder.

3. Australia – 7,62 prosent

Til tross for at kun 7,62 prosent av energien leveres gjennom fornybare kilder, bruker Australia forskjellige fornybare energityper. Av disse bærekraftige energiforsyningene er biomasse og vindkraft blant de mest brukte.

Nordiske land med best fornybar-utvikling

Etter hvert som effektene av klimaendringer blir tydeligere, bruker land fornybar energi i økende grad. Nedenfor er en liste over landene som har sett den største endringen i fornybar energiforsyning siden 2010.

Norden-dominans: Danmark, Norge og Sverige topper listen over land som har hatt den største økningen i andelen av fornybare energikilder de siste 10 årene. Illustrasjon: Utility bidder

1. Danmark – 19,39 prosent økning

Med en økning på 19,39 prosent i prosentandelen av fornybar energiforsyning, topper Danmark rangeringen. Bruken av fornybare energiforsyninger i dette landet har skutt i været de siste årene, og fra og med 2020 består over 40 prosent av all energiforsyning her av fornybare kilder.

2. Norge – 18,22 prosent økning

Etter allerede å ha vist seg på en av listene, er det klart at Norge er forpliktet til en bærekraftig fremtid, bevist av dets 18,22 prosent økning i fornybar energiforsyning.

3. Sverige – 16,56 prosent økning

Sverige fullfører topp tre, med en økning på 16,56 prosent i andelen fornybar energiforsyning. Som det tredje skandinaviske landet som er med på denne rangeringen, er det tydelig at dette området av verden er i ferd med å bli ledende innen fornybar energi.

 Metodikk:

Utility bidder har brukt Det internasjonale energibyrået (IEA) for å finne følgende data: det totale sluttforbrukstallene for hvert energiprodukt i 2020 og den totale energiforsyningen for hvert produkt mellom 2010-2020 for 38 OECD-land.

Man delte det totale forbruket av fornybar energi i 2010 med den totale energiforsyningen for 2010 for å beregne prosentandelen av fornybar energiforsyning for hvert land – denne beregningen ble gjentatt for 2020-tallene.

Dretter trakk man fra prosentandelen fornybar energiforsyning i 2020 fra 2010-prosenten for å beregne endringen i energi.

Kilde: Utility bidder

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078