23948sdkhjf

Yggdrasil: Byggingen av Munin-plattformen er i gang

Aker BP og Aibel markerte torsdag 2. november første stålkutt for Munin-plattformen i Thailand.

I en høytidelig seremoni velsignet thailandske munker stålet før produksjonen av den ubemannede produksjonsplattformen startet.

– Etter mange år med planlegging og prosjektering, starter nå byggingen av Munin i henhold til plan. Munin-teamet har lagt ned en stor innsats for å starte stålkutt. Det var en flott opplevelse å delta på feiringen i dag, som også markerer at vi nå er i gang med byggeaktiviteter på alle plattformene-leveransene i Yggdrasil. Dette er viktig for fremdriften i den totale utbyggingen, sier prosjektdirektør for faste innretninger, Peter Kupka.  

Fjernstyrt drift

Med Yggdrasil setter Aker BP en ny standard i måten å drifte et felt på med fjernstyrt drift, ubemannede plattformer, ny teknologi og datadrevne beslutninger og arbeidsprosesser. Munin, som ligger nord i området, er en ubemannet gassproduksjonsplattform. Dette er den første installasjonen på norsk sokkel av denne typen.  

Høytidelig åpning: Høytidelig seremoni velsignet thailandske munker stålet før produksjonen av den ubemannede produksjonsplattformen startet. Foto: Aker BP

Munin-konseptet er utviklet av Equinor. Aibel leverer prosjektering, innkjøp, bygging, sammenkobling og uttesting og Aker BP er operatør for utbygging og drift.  

– Gjennom Munin bidrar Aibel til å sette en ny standard for utbygginger til havs. Munin bygges uten helikopterdekk, boligkvarter og livbåter, og tilkomst og opphold vil skje ved bruk av støttefartøy. Prioriteringer for oss har vært sikkerhet i design, minimale vedlikeholdskrav og forenkling av systemer og funksjoner på plattformen for å unngå manuelle operasjoner. Det alltid spennende å starte bygging av et prosjekt. Nå skal vi se det fysiske resultatet av flere år med arbeid, sier prosjektdirektør Erling Landsværk i Aibel.  

Plattformdekket veier mer enn 8000 tonn

Det første stålet ble kuttet hos Aibels underleverandør Deeline. Fabrikasjonsverkstedet leverer stålstrukturer som settes sammen til større seksjoner og moduler hos Aibel Thailand i Laem Chabang. Markeringen startet tidlig torsdag morgen med en seremoni med lovsang, ofring av mat og velsignelse med hellig vann. Feiringen fortsatte med kutteseremoni for representanter fra alle de tre selskapene.   

Plattformdekket til Munin veier over 8000 tonn. Det er 62 ganger 42 meter og er 35 meter høyt. Kontrakten har en verdi på 7 milliarder kroner for Aibel og vil engasjere rundt 2000 mennesker fordelt på Asker, Haugesund og Thailand.  

Foto: Aker BP

Verftet i Thailand skal levere modulen for støttesystemer, trappetårn, flammetårn og dekkseksjoner til prosessmodulen. Sammenstilling og utrusting vil skje i Haugesund. Den første forsendelsen skal seile mot Norge om i underkant av ett år.  

Mange års erfaring

– Aibel har levert nybyggprosjekter med høy kvalitet i denne forretningsmodell gjennom mange år. Selskapet er en ny strategisk partner for oss på feltutvikling. Vi har hatt en effektiv oppstart av gjennomføringsfasen av prosjektet. Framover blir det viktigste å levere kvalitet i alle ledd for å holde planen og sørge for et sikkert prosjekt. I dag feirer vi det vi har fått til sammen så langt, og jeg ønsker å si tusen takk og gratulerer til alle som har bidratt, sier Håkon Helgå, prosjektleder for Munin i Aker BP.  

– Yggdrasil vil bidra med enorme ringvirkninger og verdiskapning. Vi utnytter kapasiteten på norske verft. Norsk andel av leveranser 65 prosent og vi snakker om titusenvis av årsverk i landet de neste årene. Prosjektet vil også bidra med å sikre arbeidsplasser og utvikle bedrifter hos verft og leverandører i hele verden. Markeringen i dag er et veldig fint eksempel på hvor internasjonalt og stort Yggdrasil er, avslutter prosjektdirektør Peter Kupka.  

Foto: Aker BP

Om Yggdrasil:

Yggdrasil består av lisensgruppene Hugin, Fulla og Munin. Området ligger mellom Alvheim og Oseberg i Nordsjøen. Området har mange felt og innholder rundt 700 millioner fat oljeekvivalenter. Aker BP er operatør med med Equinor og PgNiG Upstream Norway som lisenspartnere. Omfattende ny infrastruktur er planlagt i område med tre plattformer, kraft fra land og en utbygging på havbunnen med totalt ni havbunnsrammer, rørledninger og kontrollkabler. Det er planlagt 55 brønner. Hele Yggdrasil-området skal fjernstyres fra et integrert samhandlingssenter og kontrollrom på land i Stavanger.

Kilde: Pressemelding fra Aker BP

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125