23948sdkhjf

Norske Skog Halden: Steinras kostet 2,4 milliarder

I april i år raste et større fjellparti ut og over deler av bygget til Norske Skog Saugbrugs i halden. Det kostet konsernet dyrt.

Det var dramatisk da deler av fjellet raste ut i bakkant av en bygningene til Norske Skog Saugbrugs i Halden i april.

Ingen ble skadet i ulykken, men bygget ble påført store skader.

Skadeomfang og driftsavbrudd

Nå har Norske Skog sammen med forsikringsselskapet, utstyrsleverandører og andre parter fastsatt skadeomfanget og driftsavbruddet til 2,4 milliarder kroner.  

Steinraset påførte store skader til bygningsmasse, kraner, maskineri og utstyr knyttet til papirmaskin 6 (PM6). Det er nå inngått avtale mellom Norske Skog Saugbrugs og forsikringsselskapet knyttet til forsikringsdekning for både driftsavbrudd og tingskade estimert inntil NOK 2,4 milliarder, som vil bli dekket i fellesskap av forsikringsselskapet, Norsk Naturskadepool og reassurandører.

Traumatisk opplevelse

- Ulykken 27. april i år var en traumatisk opplevelse for ansatte ved Saugbrugs, innbyggere i Halden, og Norske Skog. Heldigvis ble ingen fysisk skadet i raset, men PM6 og tilhørende bygningskonstruksjoner ble vesentlig skadet. Etter betydelig innsats fra ansatte ved fabrikken og andre involverte, er vi glade for å ha inngått en avtale med vårt forsikringsselskap for både driftsavbrudd og tingskade estimert inntil NOK 2,4 milliarder. Vi opplever å ha hatt en svært god dialog og å bli godt behandlet av vårt forsikringsselskap gjennom hele prosessen», sier Geir Drangsland, konsernsjef i Norske Skog.

Tingskadeforsikringen ved Norske Skog Saugbrugs vil dekke kostnader for å sikre fjellskjæringen og gjenoppbygge bygningskonstruksjoner estimert inntil 550 millioner. Videre er det avtalt et oppgjør på 1 milliard til investeringer i produksjonsutstyr, hvorav 59 millioner ble utbetalt i tredje kvartal 2023, 326 millioner betales i løpet av fjerde kvartal 2023, og 615 millioner etter hvert som investeringskostnadene påløper.

I fjerde kvartal 2023 forventer Norske Skog Saugbrugs å motta og bokføre rundt 326 millioner under tingskadeforsikringen.

Hjørnesteinsbedrift

- De ansatte ved  Saugbrugs er blant de beste innen fiber- og prosessindustri, og fabrikken har derfor en av de mest effektive produksjonsprosessene for SC-magasinpapir globalt. Med den pågående oppstarten av PM5, så vil fabrikken ha en kapasitet på rundt 200 000 tonn for å møte etterspørselen fra våre kunder. Avtalen med vårt forsikringsselskap gir oss fleksibilitet til å benytte oppgjøret både mot gjenoppbygning av PM6 innenfor SC-papir, men også til å vurdere investering i andre produktalternativer. Det jobbes nå tett med ulike aktører for å finne den mest egnede veien videre for Saugbrugs som sikrer fabrikkens rolle som en hjørnesteinsbedrift og arbeidsgiver i Halden, sier konsernsjefen i Norske Skog avslutningsvis.

Kilde: Pressemelding fra Norske Skog

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078