23948sdkhjf

Oppdaget hull i skroget etter forlis

Statens Havarikommisjon skriver i en rapport at det ble observert et større hull i skroget på skyssbåten som sank i Tomrefjorden på Sunnmøre i mai i fjor.

Ni personer havnet i vannet da skyssbåten sank i løpet av ett minutts tid i Tomrefjorden i mai 2023.

En av dem var uten redningsvest. Det tok mer enn tre kvarter før de som hadde havnet i sjøen ble reddet, og Havarikommisjonen skriver i sin rapport at dette var en kritisk periode av redningsarbeidet. Temperaturen i vannet var bare rundt 10 grader.

Hull i i skroget

Men det kommisjonen peker mest på i sin rapport er et større hull i skroget som ble funnet etter at fartøyet ble hevet.

«Sprekken i skroget fremstod som en gammel skade som var forsøkt reparert. Undersøkelsene har vist at det var meget dårlig eller ingen vedheft mellom reparert glassfiberlag og det gamle glassfiberlaminatet i båten. Undersøkelser foretatt av skaden i skroget har vist at hullet mest sannsynlig har oppstått som følge av svakheter i skroget. Det er lite trolig at skaden oppstod som følge av at de traff noe i sjøen», heter det i rapporten.

Ble brukt av Vard

Skysfartøyet ble brukt av Vard-verftet i forbindelse med testing av KV "Bjørnøya".

Kommisjon skriver at skyssfartøyet ikke var meldt inn av verftet som et yrkesfartøy og at verftet var heller ikke kjente med at skyssbåtvirksomheten var omfattet av et regelverk.

Hull i skroget: Statens Havarikommisjons rapport avdekket at det var et hull i skroget på skyssbåten som sank i Tomrefjorden. Foto: Googlemaps

«Havarikommisjonen mener at bevissthet rundt bruken av fritidsbåter som benyttes i yrkessammenheng ikke er tilstrekkelig, og at mange virksomheter ikke anser seg som et rederi ved denne type bruk av fritidsbåt som en del av sin virksomhet. Dette gjelder spesielt virksomheter som hovedsakelig har andre tjenester enn å transportere passasjerer som hovedaktivitet, og de er dermed ikke kjent med hvordan de opererer som et rederi», skriver Statens Havarikommisjon avslutningsvis.

Fem sikkerhetstilrådinger

Havarikommisjonen har fremmet til sammen fem sikkerhetstilrådinger til Sjøfartsdirektoratet, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Hovedredningssentralen.

Kilde: Statens Havarikommisjon

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094