23948sdkhjf

Kyllingstad: - Vår største utfordring er å få tak i fagarbeidere.

IKM-sjef Ståle Kyllingstad er klar i sitt svar når Metalsupply spør ham hva som er IKM Gruppens største utfordring for tiden.

I likhet med mange andre innen norsk industri er behovet for fagkompetanse stort, men det utdannes ikke nok folk til å dekke næringslivests behov.

IKM Gruppen merker også mangelen på personell med fagkompetanse, men Kyllingstad mener at mangelen er midlertidig.

Nylig oppkjøp

- Det er svært høy aktivitet blant verftene i perioden vi er inne i, men dette vil etter hvert roe seg, sier IKM-gründeren, som har ansvaret for til sammen 3500 ansatte i konsernet. 3000 av disse jobber i Norge. Nylig kjøpte IKM Gruppen opp Flux Holding, og gruppen fikk dermed 60 nye ansatte. Flux Holding omsetter for nærmere 400 millioner kroner.

- Hva gjør dere IKM for å møte utfordringen med mangel på personell?

-Vi rekrutterer mange nye medarbeidere, det er mange som har lyst til å jobbe i denne industrien. Samtidig har vi tett kontakt med NAV, for å skolere og rekruttere til nye industrier og da spesielt vindindustrien. Videre tar vi aktive grep internt og vi er kjent for å ha en sterk kultur for å løfte opp våre egne ansatte, svarer Kyllingstad.

Han er mest bekymret for mangelen på elektrikere, da denne mangelen kan vare en stund.

- Vil ha behov for olje og gass i flere 10-år

Ståle Kyllingstad er brennende opptatt av klimaet, men går ikke god for MDGs retorikk.

-Jeg er enig i at vi må gjøre noe for å redde klimaet, men vi kan ikke se bort i fra at vi kommer til å ha behov for olje og gass i flere 10-år framover, samtidig som havvind-satsingen ikke vil skyte fart før etter 2030, sier han.

Kyllingstad poengterer at verftene og verkstedene har mer enn nok å gjøre fram til 2026, og det er først etter dette at de har kapasitet til å sette i gang en storstilt utbygging av havvindturbiner til sjøs.

Kan true demokratiet

- Vi må selv ta ansvaret for olje- og energiproduksjonen. En omstilling som går for raskt vil bety at vi bygger ned levestandarden, noe som vil da åpne opp for krefter vi ikke ønsker i Norge, sier han videre, og tenker på at lavere levestandard kan være en døråpner for mindre demokratiske tendenser, som gule vester i Frankrike.

-Tilgang på energi er helt avgjørende for å hindre denne utviklingen. Nå opplever Europa en økning kullbruken på 20 prosent, noe som er svært uheldig for kloden vår. Sånn kan det ikke fortsette. I fjor ble vi reddet av varmt vær, slik at energibehovet ikke ble så stort, sier han.

Stort selskap: IKM Gruppen består av mer enn 20 datterselskap, og sysselsetter til sammen 3500 ansatte - hvorav 3000 i Norge. Hovedkontoret er på Sola. Foto: Morten Dahl

Ståle Kyllingstad mener at Norge skal og må ligge i forkant i det grønne skiftet og være en pådriver, men må få med resten av verden i omstillingen. Og man må se hele bildet.

- Det grønne skiftet vil være dyrt

- Det var en svært dum beslutning tyskerne gjorde da de gjorde seg avhengig av russisk energi, legger han til, og fortsetter:

-Det grønne skiftet vil være dyrt, og spesielt havvind. Men havvind har gode forutsetninger for framtiden, fortsetter han.

Våre 30 minutter med en av de fremste talerørene for norsk leverandørindustri nærmer seg slutten. Ståle Kyllingstad mener at industrien står foran tre stabile og aktive år der verfts- og verksted-industrien vil ha nok å gjøre.

Fakta om IKM Gruppen:

-Omsetter for 5,2 milliarder kroner
-Har 3500 ansatte totalt, hvorav 3000 i Norge
-Etablert i 1989 av Ståle Kyllingstad som en spesialisert vedlikholdsleverandør til flere bransjer, med hovedvekt på olje- og gassnæringen.
-Hovedkontor på Sola utenfor Stavanger
-IKM Gruppen består av 26 ulike selskap 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.08