23948sdkhjf

Hydro på Herøya skal bidra til nullutslipp i aluminiumsindustrien

Norsk Hydro får 141 millioner kroner i støtte fra Enova til å videreutvikle produksjonsteknologien HalZero, en ny produksjonsprosess for primæraluminium som slipper ut oksygen istedenfor CO2.

Forskningsarbeidet utføres på Herøya.

Hydro har forpliktet seg til å oppnå netto null-utslipp innen 2050. Det er den vanskeligste og viktigste oppgaven for Hydro og krever helt nye teknologiløsninger. De mener at innovasjonskraften som finnes på Hydros aluminiumsverk på Vestlandet og forskningsmiljøet deres på Herøya sammen vil gjøre det umulige mulig.

Prosjekt HalZero

Hydro har jobbet med utviklingen av HalZero i sju år. Etter planen skal de starte bygging av et testanlegg i Porsgrunn i løpet av 2023. 

– HalZero er en ny prosess for produksjon av aluminium som ikke slipper ut karbondioksid, sier forskerteamet på Herøya. – Målet er pilotproduksjon av aluminium helt uten klimagassutslipp innen 2030.

Hydro sitt teknologimiljø på Herøya, sammen med kollegaer i Årdal og Neuss i Tyskland, har lang erfaring med teknologiutvikling, det drar de nytte av i HalZero prosjektet.

Testanlegg på Herøya

– Vi har gjort de første testene knyttet til vår nye HalZero teknologi her på Herøya, sier teamet. – Vi tar det nå et steg videre, og skal med støtte fra ENOVA bygge et testanlegg. Anlegget er en viktig brikke på vei mot industrialiseringen av HalZero-teknologien, og for i fremtiden å kunne produsere aluminium uten CO2-utslipp.

Det nye testanlegget skal gi viktig kunnskap for videre utvikling og oppskalering av HalZero-teknologien. Totalkostnaden er anslått til om lag 400 millioner kroner. ENOVAs støtte til Hydros utvikling av HalZero er et viktig skritt i retning av en mer bærekraftig aluminiumsindustri.

Med HalZero har Hydro potensial til å revolusjonere aluminiumsindustrien på verdensbasis.

Parallelle tiltak

Hydro sier videre på sine nettsider at det er flere veier til å oppnå målet de har satt seg.

Aluminiumsindustrien trenger valgmuligheter for å øke sjansene for å nå netto null innen 2050. Hydro jobber parallelt med å utvikle karbonfangst og -lagring for sine eksisterende aluminiumsverk. I tillegg utvikler selskapet teknologi for resirkulering og grønt hydrogen i aluminiumsproduksjon.

Fakta om HalZero-prosjektet

  • HalZero er en ny produksjonsprosess for primæraluminium som slipper ut oksygen istedenfor CO2.
  • I HalZero-prosessen klorineres alumina og blir til aluminiumklorid i en prosess som også danner CO2. I stedet for å slippe ut CO2 sendes den tilbake i prosessen og gjenbrukes i den kjemiske reaksjonen i et lukket kretsløp. Dermed blir prosessen helt utslippsfri.
  • HalZero-prosessen skiller seg betydelig fra dagens produksjon av primæraluminium og blir fortrinnsvis utviklet for å tas i bruk i ny produksjonskapasitet.

Kilde: Herøya Industripark

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.145