23948sdkhjf

Høye råvarepriser tok knekken på bedriften

Eiks treskofabrikk har holdt gående i 125 år. Men nå er det slutt for hjørnesteinsbedriften i den lille bygda Hovsherad i Rogaland.

Først kom koronaen, deretter høye råvarepriser og til slutt høye energipriser.

Alt dette tok knekken på Eik treskofabrikk.

Nå har bedriften begjært seg selv konkurs, skriver Stavanger Aftenblad (Aftenbladet).

11 ansatte

Det er mye trevirke som skal til for å produsere 900.000 par tresko,slik ekteparet Sigmund og Karin Stenberg har gjort siden 1989. Men det er mye maskiner og annet utstyr som også trengs for å drive en treskofabrikk.

Ekteparet har drevet fabrikken siden 1989, men røttene for treskofabrikken strekker seg tilbake 125 år i tid. Hovsherad har 550 innbyggere, så treskofabrikken har vært en slags hjørnesteinsbedrift i bygda. Ifølge Proff.no hadde bedriften 11 ansatte da den gikk konkurs.

– Vi har holdt på i 34 år, og kommet oss gjennom mange kriser. Men nå har ting snudd. Det har vart siden desember 2022, og vi har ikke kommet oss opp igjen. Da valgte vi å melde oppbud selv, sier Sigmund Stenberg til Aftenbladet.

Startet under pandemien

Han kan legge til at økte råvarepriser og deretter høye energipriser tok knekken på bedriften. Men han legger til at utfordringene egentlig startet under koronapandemien.

- Vi kjøper alle råvarer rundt i Europa, og når euroen ble dyrere samtidig som råvareprisene steg, ble det utfordrende, fortsetter han.

Det var i desember i fjor at problemene virkelig tok til, og etter dette har ikke fabrikken maktet å komme ovenpå igjen.

Dette til tross for at fabrikken i fjor fikk et årsresultat på 45.000 kroner og en omsetning på 5,5 millioner kroner.

Gått konkurs flere ganger, men reddet

Aftenbladet skriver at det ikke er første gang bedriften har gått konkurs. Det skjedde både i 1972, 1976 og 1986. Men alle gangene er den blitt reddet av nye eiere.

Sigmund Stenberg har også denne gang et håp om at nye eiere vil kunne ta over. Han har fått henvendelser som fra folk som er interessert i å ta ovre bedriften.

Kilde: Stavanger Aftenblad

KLIKK for alle artikler i Konkurser nedbemanning permitteringer.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094