23948sdkhjf

Rapport bekrefter Europas største forekomst av sjeldne jordarter i Telemark

En fersk mineralressursrapport utført for REE Minerals AS bekrefter selskapets vurdering av at det sitter på Europas største påviste forekomst av lette sjeldne jordarter.

Disse elementene er unnværlige i en rekke teknologiske produkter, og EU har nylig presentert en strategi for å økt produksjon i Europa.

Rapporten fra Fensfeltet i Ulefoss i Telemark er utarbeidet av SRK Consulting i samarbeid med det danske gruvekonsulentselskapet 21st NORTH.

Gjennombrudd

– Dette er et fantastisk gjennombrudd. Det har lenge vært kjent at Fensfeltet inneholder store mengder sjeldne jordarter, men denne rapporten tallfester ressursene på en måte vi til nå ikke har sett. SRK Consulting er representert i 30 land over hele verden og er internasjonalt anerkjent for sine uavhengige analyser av gruveprosjekter, sier Thor Bendik Weider, styreleder i REE Minerals AS.

REE Minerals ble tildelt utvinningstillatelse for sjeldne jordarter av Direktoratet for Mineralforvaltning allerede i 2014. Selskapet har gjennomført flere boreprogrammer på Fensfeltet. REE Minerals arbeider nå med å modne prosjektet mot fullførelse av en mulighetsstudie med sikte på å kunne starte byggingen av en gruve i løpet av en femårsperiode.

Høyt på agendaen: - Sjeldne jordarter er satt høyt på den politiske agendaen både i Norge og EU, hvor man er opptatt av å redusere dagens nesten totale avhengighet av import fra Kina, sier Thor Bendik Weider, styreleder i REE Minerals AS.

Sjeldne jordarter blir stadig viktigere

Sjeldne jordarter («rare earth elements») er 17 ulike kjemiske elementer med unike egenskaper: lanthan, cerium, praseodymium, neodymium, promethium, samarium, europium, gadolinium, terbium, dysprosium, holmium, erbium, thulium, ytterbium, lutetium, scandium, yttrium.

Flere av disse elementene, men spesielt praseodymium og neodymium, er helt sentrale i produkter som elmotorer for elbiler og vindturbiner samt ulike typer forsvarsmateriell og IT-utstyr i tillegg til en rekke andre anvendelser.

Avhengighet av Kina

I dag kommer det alt vesentlige av leveransene av sjeldne jordarter fra Kina. Denne sårbarheten har i det siste kommet høyt på den geopolitiske agendaen. EU vedtok nylig en ambisiøs strategi for en kraftig økning av Europas egen forsyning og prosessering av sjeldne jordarter.

Ressursene på Fensfeltet er så store at de vil kunne dekke betydelige deler av behovene til
europeisk industri i tiår fremover. 

Kilde: Pressemelding fra REE Minerals

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093