23948sdkhjf

Fremtidens teknologi på vei mot Åsgard-feltet

Den 1800 tonn tunge havbunnsramma til pioneerprosjektet Åsgard havbunns-gasskompresjon er på vei fra verftet i Egersund mot Åsgard-feltet.
Havbunns-gasskompresjon øker utvinningen fra Åsgard-feltet med 280 millioner oljeekvivalenter når den kommer i drift i 2015.

Tre moduler er ferdigstilt. Det er kompressorstasjonen og manifolden, som begge skal installeres på feltet på 300 meters dyp på Åsgard-feltet. I tillegg skal modulen som skal gi kraft til det nye anlegget installeres på Åsgard A.

– Sammen med våre partnere bygger vi nå verdens første havbunnskompressor. Dette er et kvantesprang innen undervannsteknologi. Jeg er veldig fornøyd med at vi nå har lagt bak oss den første fasen, sier Margareth Øvrum, direktør for Teknologi, prosjekter og boring i Statoil.

Modulene seiles nordover til Åsgard-feltet på lekter. Vel framme på feltet skal et av verdens største kranskip, Saipem 7000, senke de to enhetene på 300 meters dyp og løfte inn kraftmodulen på plattformen. Rørlegging har foregått på feltet siden april.

Det er store størrelser som nå skal senkes. Manifolden er 34 meter lang, 27 meter bred og 15 meter høy. Havbunnsramma som skal romme kompressorene er hele 74 X 45 meter og er 26 meter høy.

Fremtidens teknologi
– Havbunns gasskompresjon er framtidsrettet teknologi. I tillegg til å være et effektivt verktøy for økt utvinning, er dette et stort teknologisprang for undervannsutbygginger. Dette er et viktig steg på veien mot en komplett havbunnsfabrikken, sier Margareth Øvrum.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094