23948sdkhjf

Lasteskip gikk på grunn – skipsføreren sovnet ved roret

Det er konklusjonen i rederiets egen ulykkesrapport.

Det var mandag i forrige uke at lasteskipet «Falkbris» gikk på grunn på sin vei fra Åheim til Kvinesdal.

Skipet var lastet med olivinsand, skriver Firdaposten, som har fått tilgang til rederiets egen ulykkerapport. Det er vanlig at rederier har 72 timer på seg til å skrive en ulykkesrapport etter en grunnstøting.

Kuling, dårlig sikt og mørkt

Rederiets egen rapport viser at skipet måtte velge indre lei på vei til Kvinesdal grunnet sterk sørvestlig kuling. Det skal ha vært dårlig sikt og mørkt da grunnstøtingen fant sted.

En navigatør kom om gikk på vakt ved 18-tiden forrige mandag, og han hadde ikke fått nok søvn. Og på et lengre strekke skal skipsføreren ha sovnet slik at båten ikke endre kurs. Dermed gikk den på grunn ved det som heter Olaskjæret.

Ekstra-folk på brua

I ettertid skal rederiet, ifølge rapporten, ha satt inn tiltak. Det går blant annet ut på ha en ekstra navigatør-kadett og en ekstra person fra mannskapet på brua. Det gjøres for å styrke navigasjon, skriver Firdaposten.

«Falkbris» fikk en del skrogskader i grunnstøtingen, og det er gjennomført inspeksjon med ROV for å se på disse. Utover dette skal skipet ha fungert som normalt etter hendelsen.

I normal drift igjen

Lasteskipet ble dratt av skjæret dagen etter grunnstøtingen, og er nå i full drift igjen.

Det er rederiet Falkeid Shipping som eier skipet. Firdaposten får opplyst av rederiet at skipet nå er i full drift, og at de to påleggene som Sjøfartsdirektoratet har kommet med, vil bli rettet opp ved neste verftsbesøk. Inntil da vil skipet operere som normalt.

 

Kilde: Firdaposten

KLIKK for alle artikler i Verft og fartøy.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078