23948sdkhjf

Europeisk stålpris til Espenes rasteplass

Norsk Stålforbund nominerte prosjektet Espenes rasteplass til ESDA 2023. Prisen ble tildelt de 11 finalistene som ble valgt ut fra 18 nominerte prosjekter fra medlemslandene i ECCS. Espenes rasteplass var blant finalistene som mottok prisen.

European Steel Design Awards (ESDA) utgis av European Convention for Constructional Steelwork (ECCS) annethvert år for å oppmuntre til kreativ og enestående bruk av stål i arkitektur.

Prisene er dedikert til byggherre, arkitekt, ingeniør, entreprenør og stålentreprenør.

Norsk Stålforbund norminerte

Teamet bak Espenes rasteplass mottok prisen under en høytidelig prisseremoni, onsdag denne uken, i Amsterdam. Teamet består av Statens Vegvesen/Nasjonale turistveger, Code Arkitektur, Dipl.-Ing Florian Kosche, Brun Bygg og Størksen Rust-fri Industri.

Det var Norsk Stålforbund som nominerte prosjektet Espenes rasteplass til ESDA 2023. Prisen ble tildelt de 11 finalistene som ble valgt ut fra 18 nominerte prosjekter fra medlemslandene i ECCS. Espenes rasteplass var blant finalistene som mottok prisen.

Stolte vinnere av ESDA 2023 for Norge. Fra venstre: Sivert Olsvik og Tor Benjaminsen (Størksen Rustfri Industri), Florian Kosche (DiFK), Bjarne Ringstad (Code Arkitektur), Børje Hagenes Størksen Rustfri Industri, Lage Bakken (Statens Vegvesen/Nasjonale Turistveger), Eivind Nygaard (Code Arkitektur), Ola Ulvolden og Torstein Brun (Brun Bygg).

Signalpunkt

Espenes rasteplass har to funksjonssoner: en rasteplass som er overbygget med en lang takpaviljong bestående av 12 dobbeltkrumme moduler og et servicebygg som inneholder teknisk rom og fire toaletter. Servicebygget er utformet som et høyt signalpunkt som henvender seg mot veien, og den lavere dobbeltkrumme takkonstruksjonen over rasteplassene henvender seg mot fjorden.

Rustfritt stål

Hele konstruksjonen er bygget i rustfritt stål, med en platetykkelse på 6mm og det er 8m mellom søyleparene. Det er den dobbeltkrumme skallkonstruksjonen som gjør det mulig å klare konstruksjonsspennet på 8m med 6mm platetykkelse. Den varierende høyden i de dobbelkrumme takmodulene er strukturelt nødvendig for at konstruksjonen skal være stabil i sin helhet. Konstruksjonen er 64 meter lang, 4 meter bred og har et 9 meter høyt signalpunkt. Total ståltonnasje er ca. 35 tonn.

Kilde: Presemelding fra Norsk Stålforbund

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078