23948sdkhjf

FN-rapport: Bærekraftig utvikling rammes hardt av globale kriser

De siste årenes kriser og økt gjeld har ført til mange negative konsekvenser. Land hindres blant annet i å investere i bærekraftig utvikling.

Dette fremgår av en undersøkelse blant 95 utviklingsland utført av UNDP, FNs utviklingsprogram.

– Vi ser at den utviklingen vi ønsker med robuste samfunn, positiv menneskelig utvikling, bærekraftig økonomisk vekst og innovasjon, ofte hindres av omfattende statsgjeld, høye råvarepriser og vekstinvesteringer som er avhengig av fossilt brensel og uholdbar mineralutvinning. Når vi nå nærmer oss FNs toppmøte for Agenda 2030, oppfordrer UNDP verdens ledere til å bli enige om konkrete tiltak for å oppnå miljømessig bærekraftig og inkluderende økonomisk vekst. Det vil kreve en transformasjon av det internasjonale finanssystemet og nasjonale prioriteringer for å gjøre landene i stand til å bruke sine økonomiske ressurser til å investere i sin befolkning og verdensmålene, sier Achim Steiner, leder for FNs utviklingsprogram i en kommentar.

Mange land har økt CO2-utslippene

 Vår svenske søsterportal metal-supply.se skriver at undersøkelsen, som er den første i sitt slag, er laget i samarbeid med 95 utviklingsland hvor fremgang og utfordringer knyttet til Agenda 2030 og de globale målene for bærekraftig utvikling ble studert.

72 av 95 land har økt sine CO2-utslipp de siste årene, og hele 38 prosent har hatt en økning på over 10 prosent. Undersøkelsen viser også at bare ett av fem land har redusert fattigdom siden 2019.

Mindre handlingsrom for grønn omstilling

Undersøkelsen synliggjør også landenes reduserte finanspolitiske rom for å investere i for eksempel grønn omstilling som følge av krisene og gjeldene.

Men det foreslår også investeringer og handlinger som kan drive fremgang på nasjonalt, regionalt og globalt nivå for å fremskynde implementeringen av 2030-agendaen.

Flere investeringer trekkes også frem. Blant annet investeringer for bærekraftige byer og infrastruktur, hovedsakelig i Asia og Stillehavsregionen. Dette da de har en klar innvirkning på fattigdom og samarbeider med andre globale mål knyttet til både klima og finansiering.

Dette kan sees på som en viktig drivkraft for bærekraftig utvikling da det fremmer innovasjon og grønn omstilling.

Du kan lese hele rapporten her.

Kilde: Metal-supply.se

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095