23948sdkhjf

SSB: Kraftig fall i metallprisene

Prisene i metallindustrien ble redusert med 3,5 prosent siste måned.

Både jern og stål samt ikke-jernholdige metaller har dratt metallprisene ned siste tre månedene.

Det største prisfallet har vært innen jern og stål, som har falt kraftig siden toppnivået i mai i fjor. Nedgangen i prisene på de ikke-jernholdige metallene har vært litt mer moderat.

Det skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

Produsentprisindeksen (PPI) økte med 4,8 prosent fra juli til august. Høyere pris på olje og gass, samt raffinerte petroleumsprodukter bidro mest til oppgangen. Industriprisene fortsatte nedover og var med på å dempe PPI totalt.

Økning for olje og gass

Energivarer som olje, gass, raffinerte petroleumsprodukter samt kraftforsyning økte i pris fra juli til august. Til tross for oppgangen i kraftprisene siste måned, lå fortsatt prisene nesten 40 prosent lavere sammenlignet med august i fjor. Indeksen for utvinning av råolje og naturgass gikk opp med 11,4 prosent siste måned.

Uten energivarene var det en liten nedgang i PPI totalt, på 0,8 prosent.

Industriprisene falt for fjerde måned på rad

Prisene i industrinæringene hadde en sammenhengende stigning fra mai 2020 og fram til sommeren i fjor, deretter en periode med utflating og fra april i år begynte prisene å falle.

– For industrien samlet sett har prisfallet siden april vært sterkt preget av prisutviklingen på eksporterte varer, sier Espen Kristiansen, seksjonssjef i Statistisk sentralbyrå.

Industriprisene gikk ned med 0,3 prosent i august. Ser vi bort i fra prisoppgangen på raffinerte petroleumsprodukter falt prisene i de andre industrinæringene med 1,1 prosent.  

Prisutviklingen i industrien i august har flere likhetstrekk med den vi så i juli. I august fortsatte prisene å falle innen:

  • Kjemisk industri
  • Metallindustrien
  • Papir- og papirvareindustrien
  • Elektroteknisk industri

I tillegg falt også prisene i næringsmiddelindustrien den siste måneden.

Eksportmarkedet styrer industriprisene ned 

Industriprisene, som har vært fallende siden april i år, har vært sterkt påvirket av prisutviklingen på typiske eksportvarer som metaller, fisk og kjemiske produkter.

I juni og juli i år styrket den norske krona seg mot euro, mens den styrket seg mot dollar i juli. En sterkere kronekurs kan ha bidratt til fallende eksportpriser de siste månedene, siden norske eksportører da får mindre igjen for varene målt i norsk valuta. I august var det imidlertid på nytt en liten svekkelse av krona mot både euro og dollar og vi så også at eksportprisene falt mindre siste måned sammenlignet med de to foregående månedene.

 

Kilde: Statistisk sentralbyrå

KLIKK for alle artikler i Råvarer og energipriser.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125