23948sdkhjf

Astrups markedsrapport for juli: Styrket krone, knallsterk PMI og svakere fra resultater fra verkene

Den norske kronen styrket seg med ca. 4 prosent mot euro og dollar i juli.

Det skriver i Astrup AS i sin ferske markedsrapport for juli, noe som betyr at den norske kronen har styrket seg i forhold til rappporten vi presenterte sist fredag, som var for juni.

I sin nyeste markedsrapport, skriver Astrup at det er varslet om ytterligere høyere rente i Norge. Dette kombinert med lavere inflasjon og utflating av rentene ute er momenter som styrker kronen.

Oljepris-oppgang

Oppgang i oljeprisen på 12 prosent styrker også normalt sett kronen, heter det videre i marskedsrapporten.

Hydro kom som ventet med svakere tall for andre kvartal. Lavere salgspriser og mindre etterspørsel er de viktigste årsakene. Selskapet melder om 22 prosent lavere etterspørsel etter ekstruderte profiler i Europa.

De store produsentene av rustbestandige materialer har også kommet med resultater for første halvår. Både Outokumpu og Acerinox har gode tall, men naturlig nok langt under samme periode i fjor.

Lavere etterspørsel

Lavere etterspørsel og nedbygging av varelager er gjennomgangsmelodien. Industrimetallene på LME har beveget seg forsiktig opp gjennom juli, men ikke så mye som dollaren har svekket seg mot den norske kronen.

Norsk PMI for juli kom på knallsterke 53, men et lavt antall respondenter gjør at flere legger mindre vekt på nivået. Globalt ser det nokså rufsete ut med lave forventninger til industrien i så vel Europa som USA. Det samme gjelder for Asia, optimismen som rådet i Kina før sommeren er fordunstet.

Leveringstidene fra alle europeiske aluminium valseverk ligger på fem til sju arbeidsuker, som er kort for årstiden. Prisen på rå-aluminium er noe ned fra juni, i hovedsak grunnet styrket norsk krone. På rustbestandige kaldvalsete plater har de europeiske verkene noe bedre ordreinngang, men kapasiteten er stor og flere kan levere kaldvals på fem til seks uker. Muligens er dette et signal om at de fleste grossistene har fått ned lagrene sine og trenger fylle på litt igjen. Tykke plater (kvarto) har mer etterspørsel, leveringstidene ligger på 8-10 uker. Prisen på nikkel har gått noe opp og prognosen tilsier flat eller noe stigende pris når Europa er tilbake fra ferie.

Styrket krone gir lavere legeringstillegg på rustbestandige materialer. Tilsvarende gir en lavere pris på skrot på spesialstål en skrotpris på 4580.-kr/tonn for 520M. Gjennomsnittsprisen på kobber gikk noe ned i juli grunnet sterkere norsk krone, leveringstidene er normale.

På plast halvfabrikat er det grei tilgang på materialer og normale leveringstider.

Kilde: Astrup AS

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094